Welke ruimte is er om te ondernemen voor de Vlaamse glastuinbouwsector? Dat was dé hamvraag die Boerenbond-leden uit die sector onlangs heel graag wilden stellen aan Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns. 150 telers gingen met de minister in gesprek. Op de website van Boerenbond is een uitgebreid verslag verschenen.
Diverse thema's zijn besproken door telers uit de studiekringen Groentekwekers onder Glas en de Kempische Glasgroentekring. Het ging over energie, vergunningen en ruimtelijke ordening.
Ruimtelijke ordening
Ruimte voor glastuinbouw is een 'hot topic'. Eentje dat nog vóór de vergunningverlening komt. Want wie wil starten of uitbreiden in de sector, moet ruimte voor zijn bedrijf vinden. We merken dat er verschillende GRUP's en RUP's zijn waarin een plan wordt uitgeschreven voor de open ruimte. Niet alle regio's of gemeenten lijken even positief te staan tegenover glastuinbouw. In sommige plannen wordt ook letterlijk opgenomen dat ze liever geen glastuinbouw zien, of worden zones afgebakend waarin geen bebouwing mag zijn. Het lijkt alsof er nu vooral wordt gekeken naar locaties waar het niet mogelijk is om een glastuinbouwbedrijf neer te poten. Maar waar kan het dan nog wel?
"Het gaat niet enkel over nieuwe bedrijven, maar ook over de uitbreiding van bestaande bedrijven. Als daar ruimte voor is, moet zoiets zeker kunnen. De vraag of je nog kunt uitbreiden is onlosmakelijk verbonden met waar je bedrijf gelegen is." De minister ziet opportuniteiten in agrarische bedrijventerreinen. "Dat is iets waarmee je als gemeente aan de slag kan gaan. De glastuinbouwsector is nu nog in grote mate afhankelijk van aardgas. Het moet de ambitie zijn om te evolueren naar klimaatneutraliteit en aardgas uit te faseren, maar uiteraard moet dit wel haalbaar en betaalbaar zijn. Op een agrarisch bedrijventerrein zou je bijvoorbeeld kunnen werken met een warmtenet. We moeten zo een visie durven uitwerken voor de sector."
Bron: Boerenbond