Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese aandacht voor knelpunten rups en nesidiocoris in groentegewassen

Groentetelers hebben nieuwe tools nodig om plagen zoals rups en nesidiocoris effectief te beheersen. Zijn dit alleen Nederlandse knelpunten, of spelen ze breder in Europa? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van de Europese werkgroep groenten en fruit. Glastuinbouw Nederland bracht de problematiek onder de aandacht en gaf een inhoudelijke toelichting op de Nederlandse situatie in de glasgroententeelt, deelt Jeannette Vriend in dit bericht.

Toenemende druk van rups in Europa
Door het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen vormt rups een steeds groter probleem in de groenteteelt. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor veel andere lidstaten. In Nederland is de situatie extra uitdagend vanwege nationale restricties binnen de bedekte teelt van onder andere sla en tomaat. De werkgroep erkende de urgentie van het probleem. Innovaties als betere monitoring, gaas in ramen en het gebruik van biologische bestrijders zoals trichogramma worden in Nederland al ingezet. Einddata van de rupsmiddelen als Nocturn, Runner en Verismo zijn inmiddels Europees vastgesteld, zodat opties voor correctie in heel Europa afnemen.

Naast het knelpunt rups voor de sla onder glas, werd de problematiek rond bladluis in sla door de aanwezigen als nóg urgenter bestempeld. In de volgende meeting wordt dit besproken. Een belangrijke vraag die nog wel openstaat is welke actieve stof deze situatie kan verbeteren.

Feromoonverwarring als kansrijke oplossing
Glastuinbouw Nederland bracht ook de huidige proef met feromoonverwarring tegen Turkse mot in gerbera onder de aandacht. Als deze aanpak effectief blijkt, biedt dat op termijn perspectief voor toepassing in vruchtgroenteteelten. Hoewel het systeem specifiek gericht is op Turkse mot, is dit ook in andere EU-landen een relevante rupsensoort.

Tuta absoluta: hoge prioriteit in Europa
De tomatenmineermot Tuta absoluta staat hoog op de Europese agenda vanwege de grote schade die het kan veroorzaken. Opmerkelijk is dat meerdere lidstaten een vrijstelling hebben voor het gebruik van Tutavir, terwijl de stof inmiddels als laag-risico is geclassificeerd. Toch laat een daadwerkelijke registratie nog steeds op zich wachten. In Nederland is dit jaar een ruime proefontheffing verleend, zodat ervaring kan worden opgedaan in de praktijk.

Nesidiocoris: van nuttig insect naar knelpunt
Nesidiocoris vormt in de belichte tomatenteelt een groeiend probleem. Waar dit insect in met name zuidelijke lidstaten beschouwd werd als nuttig insect binnen IPM-strategieën, veroorzaakt het nu in diverse lidstaten, zoals België, Frankrijk en Nederland, structurele schade. De teelten in de andere Zuidelijke lidstaten zijn steeds langer, zodat het hier een toenemend probleem wordt. Maar in Noord-Europa speelt het probleem niet. Helaas is er onvoldoende draagvlak om voor dit grote knelpunt een aparte werkgroep te starten.

Glastuinbouw Nederland actief in Europese lobby
Het blijft volgens Glastuinbouw Nederland belangrijk om gezamenlijk te blijven pleiten voor een effectief middelenpakket voor kleinere teelten binnen Europa. Tijdens deze digitale bijeenkomst waren vertegenwoordigers aanwezig uit onder andere België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Noorwegen, Zweden, Letland, Tsjechië, Oostenrijk, Polen, Denemarken, Hongarije en Groot-Brittannië.

Glastuinbouw Nederland speelde een actieve rol. De CEMP-coördinatoren verzorgden twee inhoudelijke presentaties om de knelpunten voor rups en nesidiocoris goed voor het voetlicht te brengen.

Bron: Glastuinbouw Nederland