De beurskoersen dalen, en ook de gasprijs daalt. Waar mensen zich zorgen maken over gedaalde beurskoersen, zijn de zorgen over dalende TTF-gasprijzen beduidend minder groot. Het biedt gasgebruikers kans gas vast te leggen voor lagere prijzen. Ook kan gas goedkoper opgeslagen worden om een wintervoorraad aan te leggen. Wel is het dan van belang dat de lagere prijzen niet maken dat de boten vol LNG niet meer in Europa, maar bijvoorbeeld in Azië aan gaan meren op zoek naar hogere prijzen.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 8 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Na twee dagen zonder negatieve uurprijzen op de EPEX-elektriciteitsmarkt is het vanmiddag rond lunchtijd weer raak. Opvallend op een niet overmatige zonnige of winderige dag. De uurprijs zakt met een prijs van -1,5 euro per megawattuur nipt onder 0 tussen 14 en 15 uur. De dagprijs komt uit op ruim 80 euro per megawattuur.
Op de onbalansmarkt ook minprijzen, maar hoge pieken en diepe dalen bleven maandag en dinsdag uit. De prijzen bewegen tussen +200 en -100 euro, zo blijkt uit TenneT-data.
De daling van de olieprijs komt volgens energieleverancier Engie niet alleen door de handelsoorlog. Daarop wijst men in een e-mailupdate. Daaruit citeren we: "De OPEC liet vorige week doorschemeren dat men 3 keer zoveel extra olie op de markt brengt in mei dan de aanvankelijk aangekondigde productiestijging. Deze aankondiging is niet te begrijpen in de huidige context waarin er al meer olie op de markt komt dan wat er geconsumeerd wordt. OPEC+ lijkt hiermee de focus te verleggen van prijs naar marktaandeel." Een andere constatering die Engie doet is dat geopolitiek de gasprijs omlaag sleurt.
Ook vandaag dalende prijzen aan de Nederlandse pomp weer (zie het overzicht van UnitedConsumers) en ook in België ziet men dalende pomprijzen. "De markten zijn heel gevoelig aan de uitspraken van het staatshoofd van één van de belangrijkste oliemarkten van de wereld", aldus Jean-Benoît Schrans van energiefederatie Energia bij de VRT. "Als het in de VS regent, druppelt het in de hele wereld."
Hoogleraar energietransitie Martien Visser, bekend van de dagelijkse berichten vol grafiekjes op 'x', pleit in de Tweede Kamer vandaag voor lagere energiebelastingen. Energiebeheer Nederland publiceerde onlangs een tweegesprek met de hoogleraar, die ook bij de Gasunie werkt, en Strategisch Adviseur Energietransitie Barthold Schroot van EBN, die ook goed thuis is in grafieken maken. "Wij willen het energiebeleid van de juiste inzichten voorzien, dat is ons doel."
Vandaag in de Tweede Kamer met mijn pleidooi de hoge, vaak oneerlijke*, belastingen op stroom en gas in NL te halveren en te kiezen voor normering. Mijn argumentatie: https://t.co/CbEt1M60FA
— Martien Visser (@BM_Visser) April 9, 2025
*niet iedereen heeft de mazzel in een goed geïsoleerd (huur)huis te kunnen wonen. (1/n) pic.twitter.com/J00jZCeZwu