Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan nieuwe wetgeving. Nieuwe regels die duidelijker moeten maken wat zzp'ers zijn. Vorige week kwam er vanuit VVD en enkele oppositiepartijen een nieuw voorstel, een eigen initiatiefwet. Ingrid Blom-Meeusen van Glastuinbouw Nederland geeft een update.
Bij de inzet van zzp'ers speelt schijnzelfstandigheid. Kwetsbare medewerkers zijn zo niet goed verzekerd en dragen niet de juiste premies af. De bijbehorende uurtarieven leiden ook nog tot oneerlijke concurrentie. De overheid pakt vanaf dit jaar haar handhavende taak weer op en neemt bij haar inspecties de controle op de inzet van zzp'ers mee.
Waar kijkt de belastingdienst naar bij zzp-schap?
De centrale vraag bij inspectie is: gaat het om echte zzp'ers of is er in de praktijk sprake van schijnzelfstandigheid en werknemers? Niet de afspraken op papier zijn leidend, maar de praktijk. Hoe heb je als ondernemer de werksituatie geregeld? Denk bijvoorbeeld aan: De aard en duur van de werkzaamheden, werkt de zzp'er samen met 'collega's'? De wijze waarop het werk en de werktijden zijn geregeld, wie bepaalt dit? Inbedding van het werk in de organisatie, denk aan zaken als bijwonen werkoverleg.
Werkt er in jouw bedrijf een zzp'er die feitelijk werknemer is, dan gaan de volgende zaken spelen: De cao Glastuinbouw is van toepassing en moet nageleefd. Er is bijvoorbeeld recht op doorbetaling bij ziekte. Als werkgever ben je verplicht premies af te dragen en de voorheffing inkomstenbelasting. De belastingdienst controleert tot vijf jaar terug. Bij de controle op zzp-schap geldt dit met terug werkende kracht tot 1 januari 2025. Dit is de einddatum van het handhavingsmoratorium. Er moet pensioenpremie betaald aan BPL-pensioenfonds.
De belastingdienst legt bij controles in 2025 nog geen boetes op. Dit gebeurt weer vanaf 2026.
Bron: Glastuinbouw Nederland