Tholen - Het Tsjechische Fravebot maakt zich op voor de derde deelname aan GreenTech Amsterdam in juni. De afgelopen twee jaar trok het bedrijf naar Amsterdam met een autonoom rijdend robotplatform.
Dit jaar zet het techniekbedrijf met een achtergrond in de auto-industrie erop in om de markt ook kennis te laten maken met de andere technieken die men te bieden heeft. De beurs is daarvoor opnieuw een belangrijk moment, maar ook praktijkproeven zijn cruciaal, weet teler en mede-oprichter Matěj Sklenář. Op zijn teeltbedrijf is de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met zowel het autonoom rijdende robotplatform als met de nieuwste innovatie, een vangplaatscanner.
© Arlette Sijmonsma | GroentenNieuws.nlTeam Fravebot op GreenTech Amsterdam 2024
Direct testen bij teler
Matěj heeft het bedrijf samen met Vratislav Beneš opgezet. Vratislav is de CEO. Hij was actief in de ontwikkeling van machines voor kwaliteitsbeoordeling in de auto-industrie, maar zag ook kansen in de land- en tuinbouw. Daarom zocht hij contact met teler Matěj. Hij beschikt over een areaal van zo'n 50 hectare voor de buitenteelt van sla en heeft ook 2 hectare foliekassen waarin hij tomaten en aardbeien teelt.
Het bedrijf van de Tsjechische teler die vanaf het begin bij de ontwikkeling van het techniekbedrijf betrokken is, bleek een mooie proeflocatie voor het nog jonge bedrijf, zeker omdat de kassen voor een groot deel met Nederlandse technieken zijn uitgerust. Hierdoor sluiten de praktijkresultaten die in Tsjechië en ook bij de eerste commerciële gebruiker in Slowakije al zijn behaald al goed aan bij de Nederlandse markt. Dat is een markt die de mannen van Fravebot beschouwen als koploper op het gebied van glastuinbouwtechniek. Teler Matěj zag het van dichtbij, tijdens zijn studie aan de WUR.
Fravebot ontwikkelt zowel hardware als software zelf, in eigen beheer. In Brno, waar het bedrijf gevestigd is te midden van een hub met universiteiten en start-ups, is men nu druk met opschalen. "We zijn de startup-fase wel voorbij", vindt Matěj. "Ons team telt nu twintig mensen en we groeien, onder meer met customer service en sales."
© FravebotFravebot is een test aan het doen bij het Proefstation voor de Groenteteelt. Hier neemt Els Berckmoes van het Proefcentrum voor de Groenteteelt de scoutrobot in ontvangst van Vratislav Beneš van Fravebot. Martin Juříček (rechts) was erbij om de robot in gebruik te helpen stellen.
Robot en vangplaatscanner
Om met hun producten ook buiten Tsjechië in de markt te kunnen zetten, hebben de ondernemers contact gezocht met Pierre Grootscholten van Grootscholten Consultancy. Dit jaar is een test met de Fravebot scoutrobot gestart bij het Proefstation voor de Groenteteelt in de hogedraadteelt van tomaat en komkommer. "Het doel is om te vergelijken wat de robot ziet en wat mensen zien", zegt Pierre. "De robot maakt van iedere vrucht een foto", legt Matěj uit. "We maken gebruik van zelflerende beeldherkenningssoftware." De scoutrobot levert data voor zowel plaagherkenning als oogstprognose.
Een ander, nog minder bekend product van Fravebot, is FraveEye. De vangplaatscanner is net als de Fravebot al actief in Tsjechië. Het Tsjechische bedrijf is nu, met de hulp van Pierre, ook bezig om het product uit te rollen in de Nederlandse markt. Waar de focus met de Fravebot momenteel op de kasgroenten ligt, kijkt het bedrijf met FraveEye ook naar de sierteelt. "Onder meer in de gerberateelt is het systeem bij telers geïnstalleerd", zegt Pierre.
© Fravebot FraveEye in een hogedraadteelt met paprika
Oogstprognose
Ook voor de robot zoekt Fravebot praktijktelers. Een sterk punt van de robot is het autonoom rijdende platform. Het is iets wat je aan een bedrijf met een achtergrond in de auto-industrie wel kunt overlaten. De robot is onder meer uitgerust met LIDAR-sensoren. Deze Laser Imaging And Ranging-sensoren fungeren als zeer gevoelige afstandmeters en helpen de robot met autonoom rijden, zoals ze ook in de auto-industrie helpen om autorijden veiliger te maken. "De robot ziet het bijvoorbeeld als tientallen meters verderop in een pad een tomatenplukker staat", geeft Matěj een voorbeeld uit de teeltpraktijk. "De robot kiest er dan voor dat pad over te slaan en rijdt eerst naar een ander pad om data te verzamelen."
De focus met de Fravebot Scout ligt op dataverzameling. In de begintijd richtte Fravebot zich ook op gerobotiseerd oogsten. Die ambitie is er nog altijd, maar de keuze is gemaakt om eerst in te zetten op oogstprognose. "Daar is in de Nederlandse kasgroentemarkt veel behoefte naar, omdat ze hier hele grote kassen hebben", weet Matěj. De data van Fravebot Scout levert telers twee weken vooruit een accurate oogstvoorspelling op.
In andere markten ziet het Tsjechische bedrijf ook veel vraag naar plaagdetectie. Hierbij helpt het dat met de lessen die zijn geleerd over het trainen van algoritmes er ook snel nieuwe teelten toegevoegd kunnen worden. "We zijn begonnen met software", herinnert hij zich. "It feels like ages, but it's just a few years ago. In het begin zijn we van 0 procent kennis naar 100 procent kennis gegaan in tomaat. Voor het toevoegen van nieuwe teelten hebben we nu nog maar een vijfde van de tijd nodig." En de hardware, die is er al. Fravebot is klaar om commercieel de markt op te gaan.
Scoutrobot Fravebot in actie
Voor meer informatie:
Fravebot
sales@fravebot.com
www.fravebot.com