Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiwi's telen in kas vol zonnepanelen

De onafhankelijke producent van hernieuwbare energie Groupe Volta en de Europese kassenbouwer Richel Group slaan de handen ineen voor de bouw van kassen met zonnepanelen in het Franse Loriol-sur-Drôme. De bedoeling is dat er kiwi's onder glas worden geteeld, terwijl tegelijkertijd jaarlijks 7,3 GWh aan groene stroom wordt opgewekt.

© Richel Group

Het project, dat luistert naar de naam Les Vergers de Fouillas, werd in 2023 opgestart en later overgenomen door Volta en Richel (beide gesteund door Siparex). Het wordt nu geoptimaliseerd, waarbij de bouw efficiënter wordt aangepakt. Het gaat om twee fotovoltaïsche kassen van elk 2,5 hectare, op slechts 200 meter afstand van elkaar, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 5 megawatt. Samen produceren ze genoeg stroom voor zo'n 3.000 huishoudens, en dat voor een periode van minimaal dertig jaar.

Het uitgangspunt van Les Vergers de Fouillas is dat de kassen gratis ter beschikking worden gesteld aan fruittelers. In ruil daarvoor mogen de initiatiefnemers de zonnepanelen dertig jaar lang exploiteren.

Een kas op maat voor kiwi's
Fruitteler M. Fereyre, aangesloten bij de coöperatie Lorifruit – goed voor 6.000 ton fruit per jaar – zag meteen kansen in het project. Geïnspireerd door een soortgelijk initiatief in de buurt besloot hij hier geel- en roodvlezige kiwi's te planten. En dat is geen toeval: kiwi's houden van warmte en een hoge luchtvochtigheid – omstandigheden die perfect te realiseren zijn onder een zonnepanelen-kas.

"De bifaciale zonnepanelen op het dek laten voldoende licht door, wat cruciaal is voor de bloei van de kiwihaag. De hogere temperaturen in de kas kunnen we goed regelen met kantelbare ramen en oprolbare zijwanden, zodat we lucht en vocht precies kunnen doseren", legt Fereyre uit. "De kas beschermt bovendien tegen PSA-bacteriose, een veelvoorkomend probleem bij kiwi's, en tegen hagelbuien – die in deze regio helaas geen zeldzaamheid zijn. En dankzij de beschutting tegen de mistralwind besparen we ook flink op water. Niet onbelangrijk, want kiwi's hebben bijna 50% meer water nodig dan bijvoorbeeld perziken of abrikozen."

Voor Fereyre is de toegevoegde waarde van deze kas helder: "We zagen meteen het potentieel. Zo'n gecontroleerde teeltomgeving helpt ons niet alleen om de oogst te beschermen, maar ook om de opbrengst te verhogen. Dankzij deze kas kijken we met meer vertrouwen naar de toekomst, ook als het gaat om klimaatrisico's."

Voor meer informatie:
richel-group.fr

Publicatiedatum: