Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rondje tomatentelers Sicilie

Siciliaanse tomatenafzet loopt redelijk, prijzen niet slecht

Ook in de Siciliaanse tomatensector draait het in de gesprekken vaak alleen om prijzen en opbrengsten. Maar de mensen die dagelijks keihard werken om die keten draaiende te houden, krijgen niet de waardering die ze verdienen.

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nlOp het teeltbedrijf Simonelli. Van links naar rechts: Pietro Simonelli, Valentino Lo Monaco en Giuseppe Simonelli. (Klik hier om de fotoreportage van de partnerbedrijven van Orto Dirillo te bekijken)

Valentino Lo Monaco van Orto Dirillo: "Al jaren selecteren we alleen de beste tomaten om een eerlijk en smaakvol product aan onze klanten te leveren.

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nlIngang van het magazijn van Orto Dirillo

Focus op cherrytomaten
"We bezochten verschillende bedrijven", vervolgt Lo Monaco, die samen met Gianni Iachella partner is bij Orto Dirillo. "Bijna allemaal zijn het familiebedrijven waar respect voor de natuur en duurzaam werken vooropstaat. Dat is niet alleen een overtuiging, maar ook een vereiste vanuit de supermarkten."

Cherrytomaten – het hart van hun onderneming – worden daar geteeld met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en irrigatiesystemen die het waterverbruik tot een minimum beperken. "Sommige telers werken nog in traditionele kassen, anderen gebruiken hightech kassen waar temperatuur, luchtvochtigheid en voedingsstoffen continu worden gecontroleerd. Zo kunnen ze jaarrond perfecte tomaten leveren."

Maar de echte kracht zit 'm in de handen van de mensen in de kassen of op het land. "We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen", benadrukt hij.

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nlValentino Lo Monaco en Gino Puccia van Box 29 "Il Quadrifoglio"

Huidige marktsituatie
"De tomatenafzet loopt momenteel redelijk", zegt Lo Monaco. "De prijzen zijn niet fantastisch, maar ook niet slecht – het is werkbaar. Cherrytomaten zitten tussen de €1,30 en €1,50 per kilo. Piccadillytomaten doen zo'n €1,00 per kilo. Rode datterino's gaan voor €1,50 tot €2,00. Vrij normale prijzen dus. Wat er echt uitspringt, is de gele datterino: die haalt nu pieken tot wel €3,00 per kilo. En dat na maanden waarin de prijs zelfs onder de kostprijs lag."

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nlCherrytomaten

"Soms dwingen de marktdynamieken ons om via grossiers in te kopen bij telers", legt hij uit. "We denken dan mee over de koers, stellen richtlijnen op voor het werk op het veld en doen regelmatig controles. We vragen telers altijd om zich strikt aan de regels te houden – vooral wat betreft MRL's en duurzaamheid. De partners waar we mee werken hebben ons vertrouwen gewonnen, net zoals wij dat van hen. Het zijn relaties gebaseerd op gelijkwaardigheid, transparantie en professioneel respect – maar ook op menselijkheid."

Orto Dirillo is van 6 tot en met 8 mei 2025 aanwezig op Macfrut, op de stand van de regio Sicilië.

Voor meer informatie:
Orto Dirillo Srl
Vittoria (RG) – Italië
Tel: +39 3349750025
ortodirillosrl@libero.it