Consumentengoederen en -diensten waren in maart 3,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 3,8 procent. Het inflatiecijfer van maart is hetzelfde als bij de snelle raming die op 1 april is gepubliceerd.
De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling in vergelijking met een maand eerder. Ten opzichte van februari stegen de prijzen voor consumenten in maart met 0,4 procent.
© CBS
Drukkend effect motorbrandstoffen
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen, vooral benzine, droeg bij aan de lichte daling van de inflatie. In maart 2025 was benzine 3,1 procent goedkoper dan in maart 2024, in februari 2025 was benzine 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. Een liter benzine kostte in maart gemiddeld 1,91 euro, in februari was dat 1,97 euro.
Inflatie eurozone neemt af
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 3,4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In februari was de inflatie 3,5 procent. De inflatie in de eurozone nam af van 2,3 procent in februari naar 2,2 procent in maart.
Met name bij voedingsmiddelen, dranken en tabak was in maart de prijsstijging op jaarbasis in Nederland groter dan gemiddeld in de eurozone. Ook namen de prijzen van andere goederen en van diensten in Nederland in een jaar tijd harder toe dan in de eurozone.
Consumptie huishoudens groeit met ruim 2 procent in februari
In februari hebben huishoudens 2,1 procent meer geconsumeerd dan in februari 2024, meldt het CBS. Ze kochten zowel meer goederen als meer diensten.
De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van maart waren de omstandigheden voor de consumptie in maart ongunstiger dan in februari.
© CBS
Meer goederen en diensten
Consumenten hebben in februari aan voedings- en genotmiddelen, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 0,7 procent meer uitgegeven. Ze hebben ook 3,1 procent meer duurzame goederen aangeschaft dan een jaar eerder. Ze kochten vooral meer kleding, schoenen en elektrische apparatuur. Huishoudens gebruikten 9,3 procent meer overige goederen, vooral energie, dan in februari 2024. Februari was dit jaar kouder dan februari vorig jaar.
Consumenten hebben in februari 0,7 procent meer diensten afgenomen. Ze hebben vooral meer besteed aan vervoer en communicatie. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.
Omstandigheden consumptie in maart ongunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.
Bron: CBS