Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra ruimte op elektriciteitsnet mogelijk interessant voor flexibele tuinder

Gisteren groot in het nieuws: netbeheerder Tennet heeft 9 gigawatt aan ruimte gevonden om partijen aan te sluiten. Dat klinkt natuurlijk als goed nieuws, maar wat betekent dit nu precies? Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland legt het uit.

De 9 GW kan alleen aan bedrijven worden toegekend die aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van Tennet. Bedrijven die aangesloten zijn of willen worden op het laagspanningsnet of middenspanningsnet van Liander, Stedin en Enexis blijven dus op de wachtlijst staan. Dit betreft het merendeel van de glastuinbouw.

Heb je toch een project dat op de wachtlijst staat voor hoogspanning? Dan zul je niet 24/7 recht hebben op het vermogen waarmee je op de wachtlijst staat. Tennet wil namelijk dat elke partij een tijdsduurgebonden contract afsluit. Bij dit contract heb je 85% van het jaar recht op je volledig vermogen en 15% van het jaar niet. Die 15% is relatief onvoorspelbaar, want Tennet zal op basis van een day-ahead prognose laten weten wanneer je niet mag afnemen. Dat maakt dit soort contracten dus vooral interessant voor bedrijven die flexibel met hun vermogen kunnen omgaan, zoals grootschalige batterij installaties (bijvoorbeeld: vermogen vanaf 300MW en een opslagcapaciteit tot 1,200 MWh) of tuinders die hun productieprocessen flexibel kunnen aanpassen.

Restwarmte
Wat betreft het laagspannings- en middenspanningsnet: Op dit moment voert Tennet ook berekeningen uit voor de restruimte die de regionale netbeheerders kunnen inzetten via zogenaamde tijdsblokgebonden contracten of CBC's, bijvoorbeeld voor de nachtelijke uren. De resultaten hiervan worden voor de zomer verwacht. Glastuinbouw Nederland gaat de komende tijd in gesprek met Enexis, Stedin en Liander, zodat we rond de zomer niet naast het net vissen. Het is dus zeker interessant voor aanvragers die al langdurig op de wachtrij staan of maatschappelijke prioriteit hebben gekregen (bijvoorbeeld als congestieverzachter). Dit vergoot de kans om eerder te worden aangesloten aanzienlijk. Oftewel: de vlag kan nog niet uit, maar kan mogelijk positief uitpakken. Zorgvuldige voorbereiding met de netbeheerder zal de sleutel zijn om hier een succes van te maken voor je project. Meer informatie komt tegen de zomer.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: