Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei transportsector zet door, kwetsbaarheid blijft

Na jaren van fluctuaties, verwacht de transport- en logistieksector in 2025 gematigde groei, volgens ING. Geopolitieke spanningen en protectionisme zorgen voor onrust, vooral voor internationaal actieve bedrijven. Europa staat echter op het punt om aanzienlijk te investeren in infrastructuur (zoals in Duitsland), wat kansen biedt voor de sector.

© INGExtremen in transport en logistiek voorbij, OV en luchtvaart blijven onder oude niveau

Wegtransport en logistieke dienstverlening herstellen, maar margedruk blijft© ING
Het wegtransport en de logistieke dienstverlening herstellen zich na de coronacorrectie van 2023. De koopkracht stijgt en de bouwsector trekt aan, wat een groei van 1,5% in 2025 voorspelt. Toch blijven loonkosten en lege trucks een uitdaging, vooral voor bedrijven in het wegtransport, wat margedruk veroorzaakt.

Protectionisme beïnvloedt internationale logistiek, Europese vraag biedt kansen
De VS kan importtarieven verhogen, wat voor verstoringen kan zorgen in de wereldhandel. Europese producten kunnen extra belast worden, terwijl de vraag naar Chinese producten ter discussie staat. Tegelijkertijd kan een toename van productie in Europa de logistiek ondersteunen.

Bedrijven in transport en logistiek wisselend gestemd
Ondernemers in de sector zijn in 2025 minder positief door geopolitieke onzekerheden en kostendruk. De lagere rente en gunstigere signalen uit de industrie bieden echter enige hoop. Al met al blijven bedrijven voorzichtig.

Financiële veerkracht afgenomen, maar faillissementsgolf niet verwacht
De winstgevendheid daalde in 2023, en faillissementen stegen met 40% in 2024. Toch wordt geen grote golf van faillissementen verwacht, ondanks de aanhoudende financiële uitdagingen. Veel bedrijven worden overgenomen, vooral in het wegtransport, wat leidt tot consolidatie.

Vrachtvolumes herstellen na tumultueuze fase
In 2025 verwacht men een lichte groei in vrachtvolumes, vooral in logistieke diensten en wegtransport. De binnenlandse markt presteert beter dan de internationale, die onzeker blijft door geopolitieke spanningen. Herstel van de Duitse economie kan de situatie in 2026 verbeteren.

Geopolitiek en protectionisme zorgen voor volatiele handel, maar bieden logistieke kansen
Internationale toeleveringsketens blijven onder druk, maar de verschuivingen in handelsstromen bieden kansen voor opslag en supply chain management, ondanks aanhoudende vertragingen in de scheepvaart. Tarieven blijven hoog, wat logistieke kansen creëert.

Havens zien containeroverslag toenemen – 2025 positief© INGDe containeroverslag in West-Europese havens is in 2024 gegroeid, vooral in Antwerpen, dat Rotterdam nadert. Rotterdam profiteert van de nieuwe Gemini-alliantie van Maersk en Hapag Lloyd. Wereldwijd groeit de containeroverslag in 2025 met 3%, hoewel de groei in Europa minder sterk is. Investeringen in Duitsland kunnen de aanvoer van grondstoffen richting 2026 bevorderen.

Spoorgoederenvervoer onder druk, maar kansen in intermodaal vervoer
De energietransitie heeft het spoorvervoer beïnvloed, met een daling in het kolenvervoer. De Betuweroute wordt tot eind 2024 sterk beperkt door werkzaamheden. Groeikansen liggen vooral in het intermodaal vervoer, met langere treinen en meer bundeling van transporten.

© ING

Luchtvracht gevoelig voor protectionisme, maar blijft onmisbaar
Luchtvracht groeide in 2024 met 8%, gedreven door e-commerce. Het is echter kwetsbaar voor protectionistische maatregelen, vooral vanuit de VS. Ondanks onzekerheden blijft luchtvracht cruciaal voor de levering van hoogwaardige producten, en biedt het kansen voor verladers met snelle levering.

Pakketvervoerders profiteren van groei Chinese webwinkels, maar risico's blijven
Pakketvervoer groeit, gedreven door de stijgende bestellingen van Chinese webwinkels. Dit brengt druk op de douane en logistieke sector. De Europese Commissie onderzoekt maatregelen om deze groei in te dammen, wat de sector onzeker maakt. Voor 2025 wordt een groei van 3% verwacht, terwijl het traditionele postsegment blijft krimpen.

Personeelstekort blijft belemmering voor transport en logistiek
Personeelstekort blijft het grootste probleem in de sector, ondanks de herstelgroei. Er zijn veel vacatures, met name voor chauffeurs, technici en ICT'ers. De vergrijzing en afnemende instroom van nieuw personeel vergroten de krapte, wat leidt tot stilstand van materieel en beperkingen in investeringen.

© ING

CO2-uitstoot transportsector daalt, maar blijft aandachtspunt
Door strengere duurzaamheidsregels en de introductie van elektrische voertuigen is de CO2-uitstoot in de transportsector sinds 2019 met 18% gedaald. De overgang naar biodiesel in het wegtransport draagt bij aan de emissiereductie. Verdere maatregelen, zoals de vrachtwagenheffing in 2026, zullen de kostenverschillen tussen brandstoffen verder verkleinen.

Bron: ING

Publicatiedatum: