Het Egyptische seizoen voor paprika loopt ten einde, na een periode van piekoogsten van november tot februari. Er kunnen nog beperkte hoeveelheden worden geëxporteerd tot juli, aldus Ayman El Sayed, Sales and Export Manager van Fresh Zone. De exporteur doet verslag van het verloop van het seizoen.
© Youness Bensaid | GroentenNieuws.nl
Het seizoen is begonnen met een lichte toename in areaal, zegt El Sayed. "Het areaal van Egyptische paprika's is verdeeld over twee regio's, de Nijldelta en Behira. De uitbreiding in de Deltaregio is de afgelopen drie jaar stabiel gebleven op ongeveer 5-10% als gevolg van de sterke vraag uit Europa en het Midden-Oosten. Ik schat dat de volumedoelstellingen voor het seizoen 2024/2025 rond de 450.000 ton liggen voor lokale en exportmarkten. Ook dit seizoen volgde hetzelfde seizoenspatroon als het vorige, ondanks de vrees voor vertraging door klimaatschommelingen. Het begon dus in november en zal naar verwachting eindigen in juni, met piekvolumes tussen november en februari."
Volgens de exporteur werd het seizoen gekenmerkt door een sterke vraag, vooral vanuit de nabijgelegen markten. "De Golfstaten ontvangen onze zendingen in korte transittijd en blijven een belangrijke markt. Daarnaast hebben nieuwe logistieke kanalen naar Europa, zoals RO-RO diensten, de Europese vraag vergroot, vooral tijdens de winterperiode, wanneer de Europese productie laag is. Italië en Nederland leiden de Europese vraag, gevolgd door Duitsland, het VK en Frankrijk. De export naar de Russische markt is dit seizoen ook toegenomen."
© Youness Bensaid | GroentenNieuws.nl
Aan de andere kant is de vraag naar Egyptische paprika's vanuit bepaalde markten gedaald, volgens El Sayed. "Dit is het geval met Oost-Europa, wat een prijsgevoelige markt is die zich tot Marokko en Turkije hebben gewend. De Aziatische markt ontwikkelt zich ook erg traag."
Ondanks het exportpotentieel heeft de Egyptische oorsprong te maken met directe concurrentie van twee reuzen op het gebied van de export van paprika, Turkije en Marokko. El Sayed: "We richten ons op de Europese markt, waar Marokko en Turkije duidelijke voordelen hebben. Marokko heeft het voordeel van geografische nabijheid, met snellere verzending en lagere vrachtkosten, en Turkije heeft sterkere logistieke banden met Oost-Europese landen. Beide landen hebben ook hun beperkingen: de productie van Marokko is lager dan die van Egypte en Turkije heeft hogere kosten, inflatie en een volatiele munt."
© Youness Bensaid | GroentenNieuws.nl
"De Egyptische oorsprong heeft het voordeel van hoge productievolumes en lagere productiekosten, waaronder arbeidskosten. De devaluatie van het Egyptische pond maakt de export concurrerend, maar verhoogt de inputkosten. Wat we nodig hebben is snellere verzending, en de trend is aan het omkeren wat logistiek betreft. Egyptische exporteurs profiteren sinds kort van snelle verscheping via Koper en RO-RO diensten van Damietta naar Triëst, die levering aan Europese bestemmingen binnen een week garanderen."
"Dankzij de verbetering van de logistiek maakt Egypte een groei door in productie en export. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Egyptische paprika's geaccepteerd worden door de Europese markt."
Voor meer informatie:
Ayman El Sayed
Fresh Zone
Tel.: +201120038949
sales.ayman@egyfreshzone.com
www.egyfreshzone.com