Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Precies genoeg blad op knapperige rode radijs op elk moment van het jaar

Tholen - Dat kan niet missen: in een kas langs de Boomaweg in Monster zien we maandagochtend een groepje mensen in groene truien boven een laag groeiend gewas staan. Het zijn mensen van Hazera Seeds. Het gewas? Radijs, in de kas. Het veredelingsbedrijf is marktleider in dit segment dat wereldwijd groeit, en dat wil men graag blijven. Blijven ontwikkelen, samen met telers, is dan het devies.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlOnder een heerlijk voorjaarszonnetje maandag 31 maart in de kas van Jongfresh radijsrassen kijken, dat is mooi werk, nietwaar?

Testen onder praktijkcondities
Voor het ontwikkelen van goede radijsrassen is het belangrijk om rassen in de praktijk te testen. Hazera doet dat in de diverse markten waar de radijsteelt groot is, zoals bijvoorbeeld ook in Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Waar het internationaal vaak een buitenteelt betreft, is radijs in Nederland echt een kasteelt.

Vandaar dat het veredelingsbedrijf graag samenwerkt met teler Jongfresh. Deze radijsteler heeft meerdere kaslocaties in het Westland. Aan de Boomaweg is middenin de kas van de Westlandse teler ruimte vrijgemaakt voor proeven. Op die manier kunnen de nieuwe rassen optimaal getest worden in het kasklimaat en kunnen de veredelaars hun selecties maken.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nl
Rood vormt de hoofdmoot, maar Hazera onderscheidt zich ook met kleurtjes.

Inhoudsstoffen
In de kas liggen overal bosjes geoogste radijzen, vooral rode, maar ook radijzen in andere kleuren. "Met radijs in diverse kleuren zijn we echt vernieuwend", vindt hoofdveredelaar André van Andel. Hij zit al sinds 1992 in het vak. Verderop in de kas loopt collega David Boeren. Hij is ook veredelaar van radijs en hoopt André op termijn op te kunnen volgen.

De meeste telers telen voornamelijk rode radijs. Het is de radijs die mensen al sinds jaar en dag kennen, en die liefhebbers ook sinds jaar en dag eten. Hazera heeft de ambitie om ook jongere generaties kennis te laten maken met radijs en de consumptie bij liefhebbers op te schroeven, bijvoorbeeld middels snackconcepten. Daarbij komen ook nieuwe vormen, kleuren en smaken van pas.

Ook inhoudsstoffen zijn een troefkaart. "Radijs is rijk aan glucosinolaten. Dat zijn stoffen waarover gezondheidsclaims worden gemaakt voor kolen en broccoli, maar veel minder mensen weten dat deze gezonde stoffen ook veel in radijs zitten. Radijs past goed in de trend waarin mensen gezonder willen eten, en meer groente willen eten."

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlDavid Boeren en André van Andel, radijsverelaars bij Hazera

Egaal wit, maar niet waterig van binnen
Toen André in 1992 begon als veredelaar van radijs bij Hazera lag de focus in de markt vooral op uiterlijk. "Radijs moest vooral mooi zijn, want het idee was dat dat impulsaankopen zou helpen groeien. Tegenwoordig ligt de focus ook echt op de interne eigenschappen van de radijs."

Hij snijdt er eentje open. Binnenin het rode knolletje zien we mooi egaal wit. Stap voor stap is de inwendige kwaliteit van radijs omhooggegaan. Veredelen kost tijd, zeker in radijs. Voordat een nieuw ras er is, ben je zo tien tot vijftien jaar verder. Een uitdaging voor veredelingsbedrijven, die trends ver vooruit moeten zien te voorspellen.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlEgaal wit, zo zien ze de radijs bij Hazera graag. Sinds André in het vak zit is de aandacht voor droge stof flink toegenomen.

Blad
Belangrijke rassen voor Nederlandse telers zijn momenteel onder meer Autella F1 en Fortunella F1. "Ergens in januari-februari zie je dat telers switchen van Autella F1 naar Fortunalla F1", legt André uit. "Dat heeft te maken met hoe makkelijk deze rassen blad maken. 's Winters gaat dat langzamer dan zodra het voorjaar in zicht komt. Fortunella F1 maakt korter blad en daarom kiezen telers er met het voorjaar op komst voor om dit ras te zaaien."

Momenteel zit er tussen die eigenschap om meer of minder blad te maken nog een fors verschil. Vandaar dat de veredelaars hebben gewerkt aan een tussenvorm. Dit is het ras 34-620 geworden. Een rode radijs die nog steeds vroeg in productie is, en die met een goede interne structuur en niet te lang en niet te kort blad telers een alternatief gaat bieden voor het moment waarop ze nu switchen tussen Autella F1 en Fortunella F1. Komend najaar verwacht Hazera het ras commercieel te introduceren.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlAutella, 34-620 en Fortunella. Het verschil in bladlengte is eind maart overduidelijk. 34-620 biedt een tussenvorm in bladlengte voor deze tijd van het jaar.

Trends laten zich niet zo makkelijk ver vooruit voorspellen. Dat het klimaat verandert, dat is echter wel iets waarop het veredelingsbedrijf heeft voorgesorteerd. Vandaar dat nog een ander nieuw ras belangrijk is voor radijstelers die in de kas telen. Het is het ras 34-569. "Dit ras heeft nog korter blad dan Fortunella F1. Nu de zomers steeds warmer worden, zie je dat rassen soms meer blad maken dan handig is. Dit ras doet dat, ook onder warme, zomerse omstandigheden, niet."

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlRadijsmix met rood, wit en paars, van het bekende paarse ras Purpella F1.

Voor meer informatie:
Hazera
info@hazera.nl
www.hazera.com