Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yeager Energy na overnames: “Focus nu op groei geothermie in glastuinbouw”

Tholen - Deze week maakte Yeager Energy bekend Wayland Energy te hebben overgenomen. Het is de tweede overname voor het bedrijf, dat eerder dit jaar ook een meerderheidsbelang verwierf in Aardwarmte Vogelaer. De overnames vallen op in een markt met potentie, maar ook met grote uitdagingen. Hoe kijkt Yeager Energy daartegenaan?

"Wij geloven in de warmtetransitie", zegt CEO Robin Hamersma. "De warmtetransitie gaat linksom of rechtsom gebeuren." Daarbij valt het hem op dat het narratief verandert. "En niet ten onrechte volgens mij. Van aandacht voor duurzaamheid gaat het nu ook steeds meer over energiezekerheid. Met aardwarmte ben je minder afhankelijk van het buitenland."

Het is een lange termijnvisie met toekomstperspectief, maar op de kortere termijn zijn er ook uitdagingen. Politieke fluctuaties, stikstofproblemen, netcongestie, lange vergunningstrajecten, trage realisatie van warmtenetten en het uitblijven van de Wet Collectieve Warmte.

Glastuinbouw wel groeimarkt geothermie
Het punt van die warmtenetten komt de laatste tijd regelmatig voorbij in berichtgeving over waarom realisatie van aardwarmteprojecten moeizaam gaat. Daarbij gaat het vooral over de gebouwde omgeving. De glastuinbouw realiseerde al tientallen projecten. Het is daarom ook dat Yeager Energy met de recente overnames op de glastuinbouwsector is gericht. "De glastuinbouwsector heeft echt pionierswerk verricht met geothermie. Het voordeel is dat je in deze b-2-b-markt minder afhankelijk bent van politiek voor wat betreft de ontwikkeling van warmtenetten. Voor ons is de glastuinbouwsector een groeimarkt."

Niet dat Yeager Energy in haar portfolio, met daarin Aardwarmte Delfland in het Westland als één van haar projecten, niet ook projecten gericht op de gebouwde omgeving heeft. Als voorbeeld noemt Robin het project Purmerend 3. "Dit project is uniek op zichzelf, omdat hier wel al een warmtenet ligt, al sinds de jaren 80." Het net draaide eerst alleen op aardgas, nu in combinatie met biomassa en Yeager Energy wil nu samen met Stadsverwarming Purmerend en de gemeente aardwarmte als duurzame warmtebron aan het net toe gaan voegen. Daarvoor moet een geothermieproject worden gerealiseerd.

Projecten versnellen
Realisatie van aardwarmteprojecten is kostbaar. Bij de nodige glastuinbouwprojecten is de tijd aangebroken dat er nieuwe investeringen moeten worden gedaan. Dan helpt het als er een nieuwe partij met financiële slagkracht en kennis van de sector instapt. "De recente overnames van Aardwarmte Vogelaer en Wayland Energy zijn op initiatief van de verkoper in de markt gezet", zegt Robin.

Yeager Energy kijkt kritisch naar investeringsmogelijkheden waar potentie in zit. "Het mooiste vinden wij bedrijven met al bestaande systemen, maar die ook nog de mogelijkheid hebben om uit te breiden met nog te ontwikkelen projecten in de pijpleiding."

Bij Aardwarmte Vogelaer verkreeg Yeager Energy een meerderheidsaandeel, maar blijven de telers die het project hebben opgezet ook aandeelhouder. In het geval van Wayland Energy neemt Yeager Energy het volledige bedrijf over, inclusief de vijf projecten waarmee Wayland Energy bezig was. Het gaat om vier glastuinbouwprojecten in Oostland en één project in Leiden, gericht op de gebouwde omgeving. "Wij vinden dit een heel mooi portfolio en zijn in feite al aan de slag om deze projecten te versnellen, binnen onze mogelijkheden." In 2026 moeten hier al de eerste resultaten van zichtbaar worden.

© Wayland Energy Geothermie-installatie Warmoeziersweg Bergschenhoek, uit het portfolio van Wayland Energy

Westland
Naast de al genoemde uitdagingen signaleert Robin ook steeds vaker problemen met netcongestie bij aardwarmteontwikkeling. "Ook in Purmerend lopen we hier nu tegenaan." Westland is de enige regio in Nederland waar er nog geen problemen met netcongestie zijn, door vroegtijdige investeringen in de infrastructuur.

Het is ook een reden dat Yeager Energy, gesteund met de eerder dit jaar ontvangen toezegging van ruim 100 miljoen euro van investeringsmaatschappij Pioneer Point Partners, naar geothermieprojecten in de regio Westland kijkt. "De focus ligt bij ons op de glastuinbouwsector. Het aankoppelen van de gebouwde omgeving kan op termijn altijd nog." De recente overnames vergroten de operationele activa van Yeager Energy aanzienlijk met 2 producerende activa en leggen 'een stevig fundament' voor verdere groei, naast de 4 licenties die Yeager Energy al in Nederland heeft.

Voor meer informatie:
Yeager Energy
info@yeager-energy.com
www.yeager-energy.com