Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strenger toezicht op waterkwaliteit: meer controles en last onder dwangsom

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in 2024 ingezet op strenger toezicht en handhaving in de glastuinbouw. Zo zijn er meer controles uitgevoerd en is vaker een last onder dwangsom opgelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit blijkt uit de Verantwoordingsrapportage Toezicht en Handhaving 2024, die deze week door het college is vastgesteld.

In totaal zijn in 2024 324 controles in de glastuinbouw uitgevoerd. De meeste daarvan (183) vonden plaats binnen de Risicogestuurde Aanpak. Met deze aanpak houdt Delfland intensiever toezicht en handhaaft het strenger in een aantal vervuilde glastuinbouwgebieden. Daarnaast voert Delfland ook regulier toezicht uit. Dit betekent dat in de overige polders nog eens 123 controles zijn uitgevoerd.

© Hoogheemraadschap van Delfland
Strengere handhaving
Dit heeft geleid tot een toename in handhavingsmaatregelen. In 2024 werd 34 keer een last onder dwangsom opgelegd, tegenover slechts drie keer in 2023. Het opleggen van een last onder dwangsom is bedoeld om een overtreding te beëindigen of herhaling te voorkomen. Wordt de overtreding niet binnen de gestelde termijn hersteld of gestopt, dan moet de overtreder alsnog een boete betalen.

© Hoogheemraadschap van Delfland
Meer constateringen bij controles onderhoud sloten
Ook bij de jaarlijkse schouw constateerde Delfland in 2024 meer overtredingen dan in voorgaande jaren. Tijdens deze controle wordt beoordeeld of perceeleigenaren de sloot waaraan hun perceel grenst goed onderhouden. Onvoldoende onderhoud kan leiden tot wateroverlast.

© Hoogheemraadschap van Delfland
Deze stijging wijst op een toename van onderhoudsgebreken, zoals verstopte duikers en slecht onderhouden watergangen.

Innovatieve methoden voor betere handhaving
In 2024 heeft Delfland verschillende innovaties ingezet om de handhaving te verbeteren. Zo is de eDNA-techniek verder ontwikkeld. Hiermee kunnen DNA-sporen van tomaat en paprika in oppervlaktewater worden gemeten, wat aanwijzingen geeft over de bron van een lozing of lekkage. Delfland won in 2024 een innovatieprijs met deze techniek, die inmiddels volledig is geïntegreerd in de opsporingsmethoden.

Daarnaast heeft Delfland geëxperimenteerd met drones om efficiëntere controles uit te voeren. Ook wordt onderzocht hoe innovatieve middelen, zoals artificial intelligence (AI), kunnen bijdragen aan analyses en inspecties.

Uitvoeringsprogramma 2025
Het bestuur van Delfland heeft deze week het Uitvoeringsprogramma 2025 Toezicht en Handhaving vastgesteld. Delfland blijft daarin de hoogste prioriteit geven aan toezicht en handhaving in de glastuinbouw. Daarnaast komt er extra aandacht voor grondwateronttrekkingen en grote (infrastructurele) projecten, zoals de aanpassingen aan provinciale wegen (de N211 en N468).

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Publicatiedatum: