Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Efficiënte verspreiding van roofmijten in komkommer

In het Middenmeerse kassengebied teelt Red Harvest 45 hectare aan komkommers en tomaten. Leon Vis is al elf jaar werkzaam bij Red Harvest en speelt een belangrijke rol in de biologische gewasbescherming als teamleider gewasbescherming. Sinds vorig jaar is hij ook verantwoordelijk voor de teelt van twee kassen. "We zijn altijd op zoek naar efficiënte en duurzame oplossingen om onze gewassen gezond te houden," vertelt hij.

© Royal Brinkman
Wat was de uitdaging?
In 2021 startte Red Harvest met de teelt van komkommers en maakte gebruik van roofmijten voor de biologische bestrijding. Deze roofmijten werden aanvankelijk om de vier weken uitgezet via zakjes. Al snel bleek dat dit efficiënter kon. "In 2023 zijn we overgestapt op het gebruik van los materiaal, maar we hadden nog geen specifiek apparaat om het te verdelen," legt Leon uit. Het uitzetten gebeurde een jaar lang met een handverblazer, die oorspronkelijk bedoeld was voor het bijvoeren van biologische bestrijders. Dit was tijdrovend en gaf geen optimale verdeling. "Toen ben ik eind 2023 op zoek gegaan naar een betere oplossing: een apparaat dat echt gemaakt is voor het uitzetten van roofmijten."

© Royal Brinkman

Hoe pakten ze het aan?
Na het verkennen van verschillende opties, kwam Red Harvest uit bij de UniMite. "We hebben video's bekeken en ons verdiept in de mogelijkheden," vertelt Leon. "Via Royal Brinkman kwamen we bij de UniMite Slider uit. We hadden al eerder met Royal Brinkman gewerkt en kenden Luc Kurris en Martijn Maat goed vanuit eerdere projecten. Dit maakte het schakelen een stuk makkelijker."

De installatie verliep vlot. "Een monteur van Brinkman had het apparaat binnen een uur operationeel," zegt Leon. "Het is een simpel, maar robuust systeem waar weinig aan kapot kan gaan."

© Royal Brinkman

Wat zijn de resultaten?
"De UniMite Slider doet precies wat het moet doen: een uniforme verdeling van roofmijten in het gewas," aldus Leon. "Dat zorgt ervoor dat de biologie beter zijn werk doet en voorkomt een te hoge plaagdruk." Ook de medewerkers zijn tevreden over de werking van de UniMite. "Het systeem is makkelijk in gebruik en geeft ons meer flexibiliteit. Zien we bijvoorbeeld een stijging in witte vlieg, dan kunnen we direct schakelen en extra roofmijten inzetten."

Daarnaast is de dosering eenvoudig aan te passen. "Door het tandwiel sneller rond te laten draaien kunnen we de hoeveelheid roofmijten afstemmen op de situatie," legt Leon uit. "Dat maakt het een heel flexibel systeem."

Hoewel langetermijnresultaten nog moeten blijken, zijn de verwachtingen hoog. "De echte test komt in de zomer, wanneer de plaagdruk het hoogst is," zegt Leon. "Maar als de biologie goed op orde blijft, kunnen we de druk hopelijk laag houden."



Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Tel: 0174 - 446 100
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: