Bladluis is na het wegvallen van een aantal chemische middelen een van de meest belangrijke plagen geworden in de glastuinbouw. Natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en predatoren kunnen als alternatief voor chemische bestrijding zeer effectief zijn, maar schieten regelmatig te kort door de zeer explosieve populatiegroei van bladluis.© Glastuinbouw Nederland
Inzet van een biologisch correctiemiddel is in die situaties zeer gewenst. Entomopathogene schimmels, micro-organismen die insecten infecteren en doden, bieden veel potentie als biologisch correctiemiddel van allerlei plagen. Helaas zijn de resultaten tegen bladluis wisselend, constateert Gerben Messelink van de WUR.
Business Unit Glastuinbouw van Wageningen Universiteit en Research testte de afgelopen twee jaar diverse nieuwe en commercieel beschikbare schimmel-isolaten tegen bladluis. In het laboratorium onder ideale klimaatcondities en bij optimale raking waren enkele isolaten zeer effectief.
- Bij het testen van de meest effectieve isolaten tegen katoenluis in chrysant werd echter bij geen enkel isolaat een significant effect gevonden.
- Op kleinere schaal is in paprika dezelfde reeks van isolaten opnieuw getest tegen groene perzikluis. Dit maal was er bij vier isolaten een significante remming van de populatiegroei van bladluis van ongeveer 50%. Het lijkt er dus op dat bladluis ten hoogte wat afgeremd kan worden met entomopathogene schimmels, maar dat een volledige bestrijding lastig te behalen is. De isolaten zijn echter getest als ongeformuleerd product.
In verder onderzoek wordt gekeken of de hechting van sporen aan bladluis met hulpstoffen kan verbeteren. Daarnaast wordt binnen het project onderzoek gedaan met de schimmel Pandora neoaphidis. Deze schimmel is moeilijk massaal te produceren, maar één van de weinige schimmelsoorten die bladluispopulaties in korte tijd volledig kan uitroeien. Meer resultaten hierover volgen later.
Dit driejarige T&U topsectorprojec is in april 2023 gestart en wordt gefinancierd door het ministerie van LVVN, Kennis in je Kas (KijK), Glastuinbouw Nederland, Stichting Chrysant NL, Stichting Stimuflori, de gewascoöperaties Paprika en Aubergine en Koppert, Biobest, HortiPro en Nufarm.
Bron: Glastuinbouw Nederland