Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Adri Bom-Lemstra in De Telegraaf: "Geen nationale koppen op EU-beleid"

Waarom is het een slecht plan de glastuinbouw in het ETS2 te duwen, het handelssysteem voor CO2-emmissierechten, en te verplichten mee te betalen aan het gebruik van groen gas? Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw legt het uit in De Telegraaf. In de rubriek De Kwestie staat een artikel van haar hand waarin zij aangeeft dat onnodige beprijzing van energie indruist tegen de lijn die de Europese Commissie voor-staat én tegen het regeerakkoord.

Lees het interview hier (alleen voor abonnees op De Telegraaf).

In de aanloop naar de Voorjaarsnota overweegt het kabinet glastuinbouwbedrijven extra te prikkelen tot CO2-reductie. De maatregelen in kwestie komen echter bovenop de afspraken die al in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 met de overheid zijn gemaakt. Uit eerder onderzoek blijkt dat de sector met die convenantsafspraken zijn doel, klimaatneutraal in 2040, al zal behalen. De maatregelen die het kabinet overweegt, leiden volgens de voorzitter van Glastuinbouw Nederland "tot een onevenredig sterke verhoging van energiekosten die totaal onnodig is".

Geen nationale koppen
In De Telegraaf stelt Bom-Lemstra dat het onderbrengen van de glastuinbouw onder ETS2 en het verplicht meebetalen aan groen gas, in strijd is met het beleid van Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat en Groene groei) die af wil van onnodige energiebeprijzing. Ook is het strijdig met het regeerakkoord: 'geen nationale koppen op EU-regelgeving'. In een mogelijke compensatie van de extra energiekosten, iets waarover het kabinet ook nadenkt, heeft Bom-Lemstra geen vertrouwen. "Daarmee maak je het allemaal immers nodeloos ingewikkeld."

Kern van haar pleidooi is dat zij het kabinet aanraadt af te zien van extra energiebeprijzing. "Dat geeft de glastuinbouw, maar ook andere mkb-sectoren en de industrie, écht de kans om van de energietransitie een succes te maken."

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: