Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Nederlandse toestanden met netcongestie voorkomen"

Tussen 11 en 18 uur tellen we weer een reeks negatieve uurprijzen voor elektriciteit. Het begint bijna saai te worden, ware het niet dat slim inspelen op minprijzen geld op kan leveren. Ook de onbalansmarkt blijft er eentje om in de gaten te houden.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt woensdag uit op 51,1 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs veerde dinsdag iets op, waardoor de prijs weer boven de 42 euro per megawattuur ligt. Goed om te weten voor wie daggas inzet nu de nachten nog koud zijn. De contractprijs voor komende winter ligt als gevolg van de recente prijsstijging ook boven de 42 euro per megawattuur.


De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 1 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Dankzij het zonnige weer is het vullen van de gasbuffers dit seizoen vroeg begonnen, constateert energieleverancier Engie in een e-mailupdate. "Of dit doorzet als temperaturen volgende week wat zakken valt te bezien. Maar het is een mooi begin van een periode waarin er grote hoeveelheden gas nodig zullen zijn om de gasbuffers weer op een acceptabel niveau te krijgen voor de volgende winter."

Het aantal negatieve uurprijzen op de EPEX spotmarkt is voor maart geëindigd op 52 uren, 3 keer zoveel als vorig jaar, stipt Engie verder aan.

Over het vullen van de gasopslagen geeft Jilles van den Beukel, energie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, zijn visie bij BNR. "Je merkt dat de Nederlandse regering geen zin heeft om tegen hoge prijzen de gasopslag aan te vullen, maar ze is wel gebonden aan de richtlijnen van de EU, die vasthoudt aan volle voorraden. Dit creëert veel onzekerheid op de markt."

Opvallend is dat er tegenwoordig bij vlagen zoveel zonne-energie wordt opgewekt dat het 'moest worden weggegooid'. Dat constateert Change Inc. na een blik op de cijfers voor de maand maart van energieopwek.nl.

Wat levert terugleveren van elektriciteit eigenlijk op? Dit overzicht van de Vlaamse nutsregulator VREG geeft inzicht.

Vanaf 1 april kunnen Nederlandse bedrijven en instellingen die vastlopen door het volle stroomnet subsidie aanvragen om advies in te huren en/of investeringen te doen om verder te kunnen met hun groei- of verduurzamingsplannen. Het doel is dat bedrijven door praktische oplossingen verder kunnen, zonder eerst te hoeven wachten op een zwaardere aansluiting op het stroomnet. Voor de regeling is € 62 miljoen beschikbaar.

In Vlaanderen hopen ze 'Nederlandse toestanden' te voorkomen op hun elektriciteitsnet. Daarvoor is wel snel actie nodig, benadrukt ondernemersclub Voka. De ondernemersclub doet dat na publicatie van cijfers van de elektriciteitsnetbeheerders Fluvius en Elia. Zij stelden hun versterkte actieplannen rond congestiebeheer voor. Voor het eerst communiceerden zij over het aantal industriële elektriciteitsaansluitingen die niet zomaar aangesloten kunnen worden omwille van netcongestie. Concreet gaat het bij Fluvius, de distributienetbeheerder, om zo'n twintig aanvragen, terwijl Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, 15 dossiers meldt.

Gasunie investeert tot en met 2030 circa € 12 miljard in energieinfrastructuur, waarvan twee derde voor de infrastructuur voor duurzame gassen. Bij publicatie van hun jaarverslag over 2024 benadrukt men verder dat versnelling van CCS en waterstof nodig om industrie te behouden in Nederland.