Steven Depestel runt in Moerkerke samen met zijn vrouw Iwona een aardbeienbedrijf dat ze in 2024 volledig overnamen van zijn ouders. Met 9 ha aan aardbeienteelt, verdeeld onder meerdere rassen, zet hij volop in op innovatie en duurzaamheid. Door gebruik te maken van 'weerbaar telen' en een UV-C-robot zorgt hij ervoor dat zijn planten sterk en gezond blijven, vertelt hij aan Boerenbond.
© Boerenbond
Duurzame aanpak
"We hebben 2 ha onder glas, 2,5 ha onder folie en 4,5 ha op stellingen", vertelt Steven. "Alles is beschermd, waardoor we van begin april tot begin december kunnen plukken. We telen vijf verschillende rassen, waaronder junidragers en doordragers. We werken zonder warmte-krachtkoppeling of belichting en sturen onze bemesting zo dat de plant zelf sterker wordt tegen ziektes en plagen."
Duurzaamheid en innovatie spelen een belangrijke rol in de teelt bij Steven en Iwona. "We werken volgens het principe van 'weerbaar telen', of 'organisch bemesten', waarbij we bemesting van in het begin zo sturen dat de plant zelf beter bestand is tegen ziektes en plagen. Er is onder andere een lager waterverbruik, hogere weerbaarheid en verminderde stikstofgift, zodat plagen zoals witte vlieg en bladluizen minder kans krijgen. We kiezen gezondheid boven alles."
Rassenkeuze en ziektebestrijding
Vroeger teelde de familie voornamelijk het ras Elsanta, maar dat is veranderd. "De warme zomers maakten het moeilijk om een optimale opbrengst te behalen met dat ras. Samen met mijn vader volg ik veel studiedagen en doen we bedrijfsbezoeken om op de hoogte te blijven van nieuwe rassen. Zo hebben we de rassen Sonsation, Parlando en Florice toegevoegd aan ons assortiment." Steven staat open voor nieuwe inzichten en deelt zijn ervaringen graag met zijn collega's. "Binnen de aardbeiensector helpen we elkaar. We hebben geen geheimen want we willen dat de sector met succes blijft voortbestaan."
"Dankzij onze manier van bemesten kunnen we insecticiden bijna volledig vermijden. Recent hebben we een uv-robot aangeschaft om meeldauw tegen te gaan. Dat is een schimmel die normaal veel bespoten moet worden, maar deze robot helpt ons dat drastisch te verminderen."
Ook wortelziekten worden aangepakt op een natuurlijke manier. "Om onze planten van het begin sterk te maken, kiezen we voor tolerante rassen en zetten we in op het gebruik van biostimulanten, zodat de wortels sterk en gezond blijven."
Contact met de klanten
"Onze aardbeien gaan naar zowel de groothandel als de korte keten. "We verkopen ongeveer 25% van onze aardbeien via onze eigen automaten. Mijn ouders zijn in 1989 gestart met de lokale verkoop, en dat is sindsdien alleen maar gegroeid. We waren een van de eersten die in 2009 een automaat plaatsten, en nu hebben we er wel elf."
Het contact met de klanten blijft een van de mooiste aspecten van de korte keten. "Mensen reageren enorm positief op onze aardbeien. We zijn in de regio bekend om de kwaliteit van ons product, en dat motiveert ons om elke dag hard te werken aan ons bedrijf."
Balans tussen werk en gezin
Met een mooie visie ziet Steven de toekomst tegemoet. Hij blijft leergierig en is graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector. Hij blijft investeren in innovatie, duurzaamheid, de juiste rassenkeuze en de korte keten, zodat hij een kwalitatief hoogwaardig product kan blijven aanbieden.
Daarnaast vindt hij het belangrijk om genoeg tijd vrij te maken voor zijn gezin, want hij heeft twee dochtertjes van 6 en 8 jaar, en hecht er veel belang aan om zeker één keer per jaar op vakantie te gaan. "Een van de redenen waarom we geen belichting of wkk hebben, is dat we in de winter even kunnen ontspannen. We werken hard, maar we willen ook een goed evenwicht tussen werk en privé. Daarom nemen we standaard twee weken vakantie in de kerstperiode."
Bron: Boerenbond