Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luxemburg wil ruimte maken voor grotere kassen

De Luxemburgse regering werkt aan een nieuwe wetgeving voor de tuinbouw, met als doel grotere glastuinbouwbedrijven mogelijk te maken en de groenteteelt meer financiële ondersteuning te bieden. Deze wet is bedoeld om de groenteteeltsector in Luxemburg te versterken en te moderniseren.

Inzichten van twee lokale teeltbedrijven bieden verschillende perspectieven op de nieuwe wet. Het bedrijf van de familie Kirsch, gelegen in het noorden van Luxemburg-stad, verbouwt een breed scala aan groenten en verse kruiden op 2 hectare grond en in een kas van 3.000 m². Niki Kirsch wijst op de historische regelgeving: "Tien jaar geleden was slechts een maximum van 250 m² toegestaan", wat de haalbaarheid van kassen sterk beperkte. Hij benadrukt dat een minimumoppervlakte van 3.000 m² noodzakelijk is voor een duurzame infrastructuur, inclusief irrigatie-, ventilatie- en verwarmingssystemen, die allemaal worden beheerd door een klimaatcomputer, gekoppeld aan een weerstation.

Vanwege de stijgende kosten voor leidingwater maakt de familie Kirsch gebruik van alternatieve irrigatiemethoden, voornamelijk regenwater dat wordt opgevangen op afgedekte oppervlakken.

Marie Goergen, die een biologische tuinbouwbedrijf runt in Contern, verbouwt 60 verschillende groentesoorten op 3 hectare, waarvan 0,8 hectare in kassen. Ze steunt de nieuwe wetgeving, maar pleit voor een evenwichtige verdeling van de financiële steun, waarbij zowel kassen als traditionele teeltbedrijven ondersteund moeten worden. Goergen wijst op de hoge teeltkosten, de onzekerheid van het klimaat en de instabiliteit van de klantenkring als de grootste uitdagingen. Toch merkt ze op dat betere ondersteuning voor kleinere teeltbedrijven de opbrengst van gewassen aanzienlijk zou kunnen verbeteren.

Bron: RTL Today