Het project "Improving Water Availability and Safety Through Optimized Irrigation and Fertilizer Application by Hydroponic Growers in Vietnam" maakt deel uit van het Partners for Water programma, dat gericht is op het ondersteunen van duurzame tuinbouwpraktijken in Vietnam. In samenwerking met industriepartners zoals Ridder Group, Royal Brinkman, HollandDoor en Fresh Studio, streeft dit project ernaar om water- en meststofverspilling in teeltsystemen te verminderen. Dit verbetert de gewasproductie en behoudt natuurlijke hulpbronnen, wat zowel telers als het milieu ten goede komt.
© Partners for WaterGroepsfoto met deelnemers van de velddag om resultaten van het recyclen van drainagewater te tonen
Implementatie en resultaten van het pilotsysteem
In september 2024 werden pilotsystemen opgezet om drainagewater te recyclen van twee paprikatelers in Vietnam. Na enkele maanden operationeel te zijn, zijn de eerste resultaten indrukwekkend, met aanzienlijke besparingen in zowel water- als meststofgebruik: bij Thuy Farm werd het watergebruik met 33% verminderd en het meststofverbruik met 36%. Bij Garden Mountain was de waterbesparing eveneens 33%, terwijl het meststofgebruik met 35% daalde.
© Partners for Water
Beide systemen voor het recyclen van drainagewater draaien soepel sinds de ingebruikname, op enkele haperingen in de eerste weken na. Deze problemen konden snel worden opgelost door enkele instellingen aan te passen. Het is erg handig dat beide VitaLite-systemen vanuit Nederland toegankelijk zijn voor het technische ondersteuningsteam van Ridder Group om snel de oorzaak van een probleem te bepalen en een oplossing te vinden.
Gewasprestatie en langetermijnvoordelen
Beide paprikagewassen op de pilotlocaties groeien goed en de feedback van de telers, Vien Son en Garden Mountain, is positief. Op lange termijn wordt verwacht dat het gebruik van een systeem om drainagewater te recyclen telers in staat stelt hun gewasprestaties te verbeteren, doordat ze hun irrigatie- en bemestingsstrategie verder kunnen optimaliseren.
De systemen voor water- en meststofrecycling helpen niet alleen hulpbronnen te besparen, maar bieden ook meer precieze controle over irrigatie- en bemestingsstrategieën. Door de toepassing van water en voedingsstoffen te optimaliseren, kunnen telers de gewasopbrengsten maximaliseren en operationele kosten verlagen.
Om ervoor te zorgen dat het bemestingsproces blijft aansluiten op de voedingsbehoeften van de planten, worden elke twee weken water- en drainagewatermonsters naar Nederland gestuurd voor analyse. Binnen 4 - 5 dagen na het nemen van het monster zijn de wateranalyse-resultaten beschikbaar, wat vrij snel is gezien de monsters van Vietnam naar Nederland moeten worden gestuurd.
Voorlichtingsactiviteiten en kennisdeling
Om de resultaten van de afgelopen maanden te delen en de technologie voor het recyclen van drainagewater aan telers in Vietnam te introduceren, zijn ze begonnen met het organiseren van bijeenkomsten op beide pilotlocaties. De respons van de bezoekende telers toont aan dat ze zeer geïnteresseerd zijn in de technologie voor het recyclen van drainagewater en willen onderzoeken hoe ze deze technologie op hun eigen teeltbedrijf kunnen toepassen.
Vooruitblik
Het project zal gedurende 2025 gegevens blijven verzamelen van de twee pilotlocaties. Daarnaast zal het team doorgaan met het organiseren van bijeenkomsten en trainingsactiviteiten om meer telers te betrekken en inzichten te delen die zijn opgedaan met de pilotsystemen.
Het projectteam nam ook deel aan de HortEx in Ho Chi Minh City van 12 tot 14 maart, om de resultaten van de pilotsystemen te presenteren en in contact te komen met geïnteresseerde partijen. Het team is optimistisch over het uitbreiden van de adoptie van deze technologie in Vietnam en is vastbesloten om telers te helpen meer duurzame en winstgevende landbouwpraktijken te realiseren.
Bron: Agroberichten Buitenland