Tholen - Spint in de kas, wat nu? Telers hoeven zich voortaan niet zelf meer naar de plek des onheils te haasten, maar kunnen er een drone op afsturen, inclusief BioStrooier. Het systeem, dat wel wat weg heeft van een blushelikopter, laat op locatie de biologische bestrijders los.
Hiljan de Leeuw en Bram Löbker zijn de jonge ondernemers achter de innovatie. Ze zetten het product met Framtida Horticulture Innovations nu op de markt. Het Nederlandse bedrijf heeft een Zweedse naam. Bram en Hiljan zaten samen op het Zone.College in Zwolle, waar ze de opleiding Teelt & Technologie volgden. In hun tweede jaar gingen ze op stage, naar Zweden. "Daar hebben we stage gelopen op een bedrijf met veel verschillende teelten. We zijn er dikke maten geworden", vertelt Bram.
Halverwege het laatste jaar van hun opleiding ontstond het idee om zelf een onderneming op te zetten. Met in hun achterhoofd hun geslaagde stage in Zweden ontstond de naam Framtida. "Dat is Zweeds voor toekomstvisie", legt Bram uit.
© Framtida
Hiljan de Leeuw en Bram Löbker hebben samen Framtida Horticulture Innovations opgericht
Mechaniseren
De ondernemers ontwikkelen technieken om telers te helpen en hen te ondersteunen. "Wat we doen is processen mechaniseren", geeft Hiljan aan. "Dat is iets anders dan automatiseren en betekent ook niet dat we processen helemaal van de teler overnemen."
Het was Tomatenkwekerij Van den Belt dat zich bij Bram en Hiljan meldde met een probleem. Het gericht uitstrooien van biologische bestrijders in de grote tomatenkassen bleek lastig. Traditioneel kost het uitzetten van biologische bestrijders veel tijd en handmatig werk. Framtida ontwikkelde hiervoor de BioStrooier, die onder een drone geplaatst kan worden.
Voor de drone maakt het bedrijf gebruik van bestaande techniek. Hiljan: "We gebruiken drones van DJI. Ze zijn uitgekozen op hun eigenschappen. Belangrijk is dat ze iets kunnen tillen. De drones worden wereldwijd gebruikt, maar nog niet in de tuinbouw. Wij hebben voor deze drones een tuinbouwtoepassing ontwikkeld."
© Framtida
Via de buis onderaan de verdeelunit gaan de biologische bestrijders gericht het gewas in.
Test in tomatenteelt
Onder de drone wordt een BioStrooier geplaatst. De drone vliegt boven het gewas, boven de gewasdraad. Van daaruit kan de biologie pleksgewijs preventief of curatief uitgezet worden, en kunnen sneller grotere oppervlaktes van de broodnodige biologische bestrijders worden voorzien. Bram: "We horen uit de praktijk dat telers liever niet altijd preventief plaagbestrijders uit willen zetten op hun volledige areaal. Met de BioStrooier kunnen ze nu pleksgewijs preventief biologie uitzetten op zwakke plekken, of later curatief als dat alsnog nodig is."
De BioStrooier is een jaar lang getest in de tomatenteelt bij hun launching customer Van den Belt, waar het systeem voor het gemechaniseerd uitzetten van biologische spintbestrijders heeft gezorgd. "Je kunt niet zomaar alle biologische bestrijders boven het gewas uitstrooien", weet Bram. "Met roofmijten tegen spint ging het perfect."
De strooier strooit op windkracht van de drone. Hiljan: "Dit voorkomt zware elektronica, hierdoor is de vliegduur langer." Het doseren gaat met verschillende doorvoergroottes, die meegeleverd worden. "Doordat de windkracht egaal is komt het strooisel er ook gelijkmatig uit."
© Framtida
De BioStrooier is een jaar lang getest in de tomatenteelt voor de bestrijding van spint.
Eigen productie
Binnen Framtida is Bram de commercieel directeur en Hiljan de technisch directeur. Hiljan maakt de systemen zelf. Daarvoor gebruikt hij een 3D-printer. "Ons product moet licht zijn, want je moet ermee kunnen vliegen. Daarom printen we de BioStrooier. Dat levert een lichter product op dan als je gaat spuitgieten." Ook de platforms, die als het ware als een helikopterplatform fungeren voor de drones, maakt Hiljan zelf.
De ondernemers adviseren telers om de BioStrooier met maximaal 300 à 400 gram aan biologische bestrijders per keer te laden. "Als er dan spint gevonden wordt in een hoek van de kas, is dat de ideale hoeveelheid om snel curatief te reageren op een plaag."
© Framtida
De drone met BioStrooier vliegt door de kas. Framtida biedt ook trainingen in dronevliegen aan.
Training
Voordat gebruikers de drone met BioStrooier in de kas gaan gebruiken, krijgen ze een uitgebreide training over vliegen in de kas. Tijdens deze training leren gebruikers stap voor stap hoe ze veilig en efficiënt de BioStrooier kunnen gebruiken. De training begint in de schuur, waar deelnemers aan de training de basisvaardigheden oefenen. Hier leren zij hoe ze de drone besturen, hoe ze de BioStrooier correct monteren en hoe het opstijgen en landen van de drone in zijn werk gaat met het platform.
Na deze eerste fase wordt de training voortgezet in de kas, waar deelnemers aan de training onder realistische omstandigheden gaan oefenen met het vliegen. "Door deze gestructureerde aanpak zijn zij na afloop van de training volledig voorbereid om de drone met BioStrooier zelfstandig en optimaal te gebruiken", aldus Hiljan.
Kom in de Kas
Tijdens Kom in de Kas is Framtida bij hun launching customer Van den Belt aanwezig om de BioStrooier te demonstreren. Ondertussen kijken de jonge ondernemers, die inmiddels aan de HAS (Bram) en aan Saxion (Hiljan, mechatronica) studeren, ook al vooruit. "We hebben grote ambities." Dat ze zo jong, tijdens hun studie al aan het ondernemen zijn, is bijzonder, merken ze. "Bijna niemand met wie wij studeren heeft al een eigen bedrijf."
© FramtidaHiljan en Bram zijn tijdens Kom in de Kas bij Tomatenkwekerij Van den Belt te vinden. Onlangs presenteerden ze hun product ook al tijdens een bij de teler georganiseerde tomatendag voor (oud)collega's.
Voor meer informatie:
Framtida Horticulture Innovations
info@framtida.nl
www.framtida.nl