Door de voortdurende uitsluiting van actieve ingrediënten in gewasbeschermingsmiddelen die in belangrijke markten zoals de Europese Unie zijn toegestaan, worden telers wereldwijd gedwongen hun aanpak van tuinbouwactiviteiten te veranderen. Ilyas Boutamart, commercieel manager bij Calimaroc, deelt hoe de overgang in Marokko plaatsvindt.
Boutamart: "Veel gewassen zijn nadelig beïnvloed door recente beperkingen op specifieke chemische gewasbeschermingsmiddelen. Groenten zoals tomaten, paprika's en courgettes worden vooral getroffen vanwege hun kwetsbaarheid voor plagen en ziekten. Het verbod op verschillende essentiële moleculen heeft hun uitdagingen verder vergroot. Ook de citrussector ondervindt problemen bij het bestrijden van insecten zoals wolluis, die steeds moeilijker te beheersen zijn. De impact is ook merkbaar bij niet-verse producten, zoals granen."
© Ilyas Boutamart, Calimaroc
Volgens recent onderzoek van CropLife Marokko zou deze situatie leiden tot "opbrengstverliezen van 5 tot 70%, kwaliteitsverliezen, een kostenstijging van 5 tot 30%, en een afname van de winstgevendheid van de landbouwproductie." Boutamart merkt op: "We zien al een stijging van de productiekosten van 15-30% in bepaalde sectoren, door de overstap naar alternatieve producten die vaak duurder zijn en meer intensieve teeltactiviteiten vereisen."
Deze recente beperkingen bevorderen de overgang naar biocontroleoplossingen, die al een aantrekkelijke optie waren voor telers, maar waarvan de adoptie niet zonder obstakels is. Boutamart legt uit: "Marokko maakt de verschuiving naar duurzame land- en tuinbouw als onderdeel van de Green Generation 2030-strategie van de overheid. Steeds meer telers kiezen voor biologische bestrijdingsoplossingen, aangewakkerd door de vraag van consumenten, klimaatverandering en recente regelgeving rondom toegestane producten. De overgang gaat echter gepaard met uitdagingen, zoals hogere kosten, lagere productiviteit en een gebrek aan training. Desondanks erkennen telers de noodzaak van een hybride model, waarin biologische en chemische bestrijdingsmethoden worden geïntegreerd, met een steeds grotere nadruk op de biologische aanpak."
Volgens Boutamart zijn enkele van de biologische oplossingen die tot nu toe populair zijn bij telers: "In ondergrondse gewassen is er vraag naar nuttige macro-organismen zoals Phytoseiulus persimilis om rode spintmijten te bestrijden. Het gebruik van biopesticiden, zoals die afgeleid van Bacillus thuringiensis of schimmels zoals Beauveria bassiana, heeft een toename gezien in toepassingen tegen diverse plagen. Daarnaast worden Plant Defense Stimulators (PDS), die plantenextracten of micro-organismen zijn, steeds vaker door Marokkaanse telers ingezet om de natuurlijke immuniteit van planten te versterken."
© Ilyas Boutamart, Calimaroc
Volgens Boutamart laten biocontroleoplossingen positieve resultaten zien in Marokko. Echter, hun effectiviteit is afhankelijk van een preventieve aanpak en veranderingen in teeltpraktijken.
Op het gebied van productieketens springen drie gewassen eruit vanwege hun geavanceerde en succesvolle overgang naar biologische bestrijdingsalternatieven, aldus Boutamart. "Dit zijn zachtfruit (aardbeien, blauwe bessen, frambozen), waarvan de afhankelijkheid van de Europese markt, waar chemische residuen streng worden gecontroleerd, een stimulans is voor de adoptie van natuurlijke vijanden en biopesticiden; kasgewassen (tomaten, komkommers, paprika's), die succesvol hulpinsecten hebben geïntegreerd om plagen te bestrijden; en citrus, waar biocontrole tegen wolluis en witte vlieg is ontwikkeld.
"Marokko is goed gepositioneerd om uit te groeien tot een regionale leider in duurzame land- en tuinbouw. Er is echter nog vooruitgang te boeken op het gebied van nieuwe regelgeving, onderzoek en ontwikkeling die rekening houdt met lokale omstandigheden en ondersteuning aan telers in de vorm van subsidies en training. De grootste uitdaging is het vinden van de juiste balans tussen concurrerende teelt en milieuvriendelijke tuinbouwpraktijken," concludeert Boutamart.
Voor meer informatie:
Ilyas Boutamart
Calimaroc
i.boutamart@edu.umi.ac.ma
www.calimaroc.com
www.linkedin.com/in/ilyas-boutamart-6a252a223