Het jaarverslag van ILVO 2024 opent met een beeld van bezoekers aan Gentse Gronden, een tentoonstelling die dit jaar in het STAM in Gent liep. De expo was grotendeels gebaseerd op ILVO-onderzoek naar het belang van publieke gronden voor de Vlaamse landbouw. Dankzij de vele debatten, workshops en studiedagen bereikte dit onderzoek niet alleen wetenschappers, maar ook beleidsmakers en het brede publiek. Dat het impact had, blijkt uit de opname van publieke gronden in bestuursakkoorden op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau.
Met Gentse Gronden brachten ze wetenschap en cultuur samen. Net zoals in de tijd van Leonardo da Vinci en Michelangelo, waar kunst, technologie en wetenschap hand in hand gingen, zoekt ILVO voortdurend naar creatieve manieren om kennis toegankelijk te maken. Ook de Agricultuuravonden, waar kunstenaars en auteurs hun werk delen met de medewerkers, zijn daar een voorbeeld van.
2024 was ook het jaar waarin een nieuw Vlaams regeerakkoord werd goedgekeurd. Waar mogelijk sluit ILVO-onderzoek hierop aan. Met DjustConnect bouwen ze verder aan een Vlaamse dataspace voor de agrovoedingssector en werken ze via Klimrek aan tools voor klimaatmonitoring, die nu al worden toegepast in de melkveehouderij. In de plantaardige sector onderzoeken ze hoe agro-ecologische en regeneratieve landbouw, biolandbouw en agroforestry in Vlaanderen geïmplementeerd kunnen worden.
Klimaatonderzoek blijft een speerpunt, met extra aandacht voor waterbeheer en klimaatadaptatie. In de veehouderij investeren ze in de Stal van de Toekomst, met innovaties die stikstof- en methaanemissies helpen beperken. Daarnaast zetten ze zich in voor een snellere goedkeuring van nieuwe emissie-arme staltechnieken en managementmaatregelen en blijven ze referentietaken rond emissies in de veehouderij uitvoeren. Ook in voedselinnovatie en biodiversiteit blijft ILVO een voortrekker. Ze dragen actief bij aan de dialoog tussen landbouw en natuur en werken aan biodiversiteitsmonitoring op de agroecologische site in Hansbeke. In de Food Pilot ondersteunen ze de voedingsindustrie bij het ontwikkelen van duurzame en veilige producten. Daarnaast zet ILVO zich in voor eiwitdiversificatie, onder meer via microbiële eiwitten, in samenwerking met Bio Base Europe Pilot Plant.
In de visserij heeft ILVO een stap gezet in de digitale transformatie. Met de implementatie van VISTOOLS op 37 vaartuigen zetten ze een stap naar realtime dataverzameling. Dit maakt de vissersvloot tot een platform voor datacollectie en ondersteunt op termijn een ecosysteembenadering van het visserijbeheer.