De Tweede Kamer debatteert op 2 april over de keuzes die nodig zijn om Nederland bereikbaar te houden voor het goederenvervoer, volgens evofenedex. Volgens de Logistieke Alliantie (LA) is er dringend behoefte aan een samenhangende visie op vervoer over weg, water en spoor – mét bijbehorend budget.
Goederenvervoer is onmisbaar voor het functioneren van de samenleving. Of het nu gaat om defensie, woningbouw of de bevoorrading van supermarkten en ziekenhuizen – zonder goed functionerende logistiek staat alles stil. Maar de infrastructuur waarop dat vervoer draait, gaat hard achteruit.
Elisabeth Post, voorzitter van de LA: "De staat van onze infrastructuur verslechtert rap en we hebben allemaal in Duitsland gezien tot welke noodgrepen het daar nu leidt. Regeren is vooruitzien en juist daar was Nederland in het verleden altijd heel goed in. Dat is nu ook weer nodig voor het goederenvervoer, want op weg, water én spoor staat dit onder druk."
Heldere agenda en budget
De Logistieke Alliantie roept het kabinet op om snel met de beloofde goederenvervoeragenda te komen. De huidige situatie levert al forse schade op. Alleen al in 2022 liep de economische schade door vertragingen op wegen, vaarwegen en het spoor op tot 1,7 miljard euro.
Duurzame logistiek
De transitie naar duurzame logistiek vraagt om voldoende netcapaciteit en adequate laadinfrastructuur. Post: "Een deltaplan voor netcongestie is dringend nodig nu allerlei eisen zijn gesteld aan de verduurzaming en bijvoorbeeld binnenstedelijk vervoer." Volgens de Alliantie moeten voor de verduurzaming van de scheepvaart de ETS2-opbrengsten (vanaf 2027) worden geïnvesteerd in klimaatneutrale oplossingen. Ook is capaciteitsuitbreiding en elektrificatie van het spoorgoederenvervoer noodzakelijk.
Voorkom ontwrichting
"Goederenvervoer is de levensader van onze economie", stelt Post. "Als we nu niet ingrijpen, dreigen verstoringen, economische schade en verlies aan concurrentiekracht. Ook kunnen de tanks niet over ons spoor en onze wegen als de nood aan de man komt. Wij vragen de politiek om structureel aandacht en investeringen in infrastructuur, betrouwbaarheid en verduurzaming. Alleen zo houden we Nederland draaiend en bouwen we aan een nieuw en duurzaam mobiliteitssysteem."
Investeren in spoorgoederenvervoer
Elisabeth Post sprak bij evofenedex ook over het spoorgoederenvervoer: "Zonder ingrijpen neemt het vervoer per spoor verder af. Daardoor neemt de druk op de wegen toe en doen we het verkeerde voor zowel milieu als economie."
Spoorgoederenvervoer biedt een duurzame en veilige oplossing voor het transport van grondstoffen en goederen over lange afstanden. Het draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat en zorgt voor een goede bereikbaarheid van industrieclusters, wat de internationale handel ten goede komt. Bovendien vervult het spoor een strategische functie binnen de nationale en Europese veiligheid. Zo is Defensie voor het snel en efficiënt verplaatsen van militair materieel binnen de NAVO sterk afhankelijk van het spoornetwerk.
Drie maatregelen noodzakelijk
De LA roept de Tweede Kamer op om drie concrete stappen te zetten.
- Vaste investeringen in het spoor: bedrijven moeten kunnen vertrouwen op een stabiel en toekomstgericht beleid. Alleen dan komt het Toekomstbeeld Spoorgoederenvervoer echt van de grond.
- Eerlijke tariefstructuren en internationale afspraken: de hoge kosten maken het spoor steeds minder aantrekkelijk voor bedrijven en dit vertaalt zich in steeds meer goederen over de weg. Lagere gebruikskosten, betere samenwerking met andere landen en harmonisatie van regelgeving in Europa moeten zorgen voor een gelijk speelveld.
- Verbeterde infrastructuur: betere infrastructuur verhoogt de betrouwbaarheid en capaciteit van het spoornetwerk. Investeer in emplacementen voor langere treinen, digitale systemen en nieuwe aansluitingen op de Betuweroute voor intermodaal vervoer.
De Logistieke Alliantie vraagt de politiek om de toekomst van het spoorgoederenvervoer veilig te stellen via structureel beleid en gerichte investeringen.
Bron: evofenedex