In een recent rapport waarschuwt de Andalusische plantgezondheidsdienst Raif voor een toename van de tomatenplaag Tuta absoluta in de provincies Almería en Granada. In de meeste onderzochte kassen zijn al vangsten gemeld. Door het zachte weer eind maart waren de omstandigheden nu ideaal voor de ontwikkeling van deze hardnekkige plaag.
Voor Europese tomatentelers wordt lichttechnologie steeds meer het middel bij uitstek om Tuta absoluta onder controle te houden. De plaag kan namelijk flinke schade aanrichten én is steeds vaker resistent tegen gewasbeschermingsmiddelen.
© Biocaptur
Alberto Díaz, tomatenteler aangesloten bij de coöperatie CASI in Almería, herinnert zich het vorige seizoen nog goed: "Vorig jaar zat Tuta absoluta al in de kas vanaf het moment dat ik in oktober plantte. Als ik niet op tijd de Biocaptur-lampen had opgehangen, had ik de hele kas leeg moeten trekken zonder een tomaat te oogsten."
Dit jaar ging het anders. "Ik had het systeem direct bij de start van de teelt aanstaan, en heb sindsdien geen problemen gehad. De plaag verspreidt zich razendsnel, maar de lamp vangt elke nacht volwassen motten weg. Zo voorkom je dat de larven schade aanrichten."
© Biocaptur
Voor Alberto is het dé oplossing. "Sinds ik met Biocaptur werk, gebruik ik geen enkel chemisch middel meer tegen Tuta absoluta. Ik zou mijn bedrijf zo kunnen omschakelen naar biologisch."
"April is een risicovolle maand. Wie dan tomaten plant, speelt hoog spel", zegt Alberto. "In het voorjaar zijn de aanvallen van Tuta absoluta op z'n heftigst. Gaat het mis, dan kan de schade groot zijn. Je moet echt zeker weten dat je investering in tijd en geld goed uitpakt."
Hij is duidelijk: "Als ik vorig jaar de Biocaptur-technologie niet had gehad, was mijn seizoen eind maart al klaar geweest. Nu bepaal ík en niet de plaag wanneer de teeltcyclus eindigt."
© Biocaptur
Ook collega David Martínez – eveneens Raf-tomatenteler bij CASI – vertrouwt op Biocaptur. Hij zet het systeem zelfs al aan vóór de eerste planten de kas in gaan. "Zo vang ik alvast volwassen motten weg. Dat geeft rust. Ik durf nu in april gewoon te planten."
"Insecticiden doden het ei of de larve, maar niet de mot. Die blijft zich voortplanten. Tot nu toe heb ik alleen met licht echt resultaat gezien."
LED-technologie werkt ook in buitenteelt
Het bedrijf ATG Ingeniería, maker van Biocaptur, levert inmiddels wereldwijd. "Op dit moment zijn we bezig met een grote levering aan een bedrijf in Nederland", zegt uitvinder Antonio Tortosa. "Zij vertrouwen op onze gepatenteerde technologie voor hun voorjaars- en zomerteelten."
Biocaptur wordt inmiddels ook buiten de kas getest. "In de buitenteelt heb je geen fysieke bescherming. Dan is extra bestrijding van Tuta absoluta onmisbaar."
© Biocaptur
"Biocaptur is het enige LED-systeem tegen Tuta absoluta dat officieel is goedgekeurd", benadrukt Tortosa. "We zijn trots op het succes, maar zien helaas ook pogingen tot namaak van onze gepatenteerde technologie. Zo was er een systeem in omloop dat op de Nederlandse markt zou verschijnen. Wij hebben daar juridische stappen tegen ondernomen."
Voor meer informatie:
Biocaptur
Tel: +34 641 517 153 (Spanje)
info@biocaptur.com
https://biocaptur.com/