Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenteler zoekt alternatieven voor ketel

“In één jaar tijd van 0 naar 9.500 zonnepanelen”

Tholen - Tomatenteler Martin van der Gaag beschikt tegenwoordig over een uitgebreid pakket met energietechnieken waarmee hij zijn kas van warmte en elektriciteit kan voorzien. Telerscoöperatie Oxin Growers investeerde voor Tomatenkwekerij In de Polder onder meer in zonnepanelen op de aanwezige waterbassins.

Het grote tomatenteeltbedrijf in Luttelgeest telt 29 hectare kas. In de kassen teelt Martin grove trostomaten. De tweede generatie teler van 42 jaar runt het familiebedrijf. Ook zijn vader is op 71-jarige leeftijd nog altijd actief, en zijn zussen die hebben ook hun rol in het bedrijf.

Martin zelf is een teler met groene vingers. Letterlijk, zo blijkt als we hem medio maart spreken, staand op het talud van het waterbassin. Martin is graag tussen de tomaten te vinden, al ontkomt een moderne ondernemer in de glastuinbouw er tegenwoordig niet aan om ook aandacht te besteden aan aspecten zoals energiehuishouding, en alle technieken en uitdagingen die daarbij komen kijken.

© Zon op Waterbassin"Om het hele bedrijf in beeld te krijgen moest ik flink de lucht in met mijn drone", lacht de cameraman die tijdens het bezoek een video opneemt.

Elektriciteit en waterkwaliteit
Het tomatenteeltbedrijf bestaat tegenwoordig uit twee kassen. De laatste uitbreiding van het bedrijf vond in 2020 plaats. Toen werd 3 hectare bijgebouwd. Later volgde ook nog uitbreiding van de capaciteit om regenwater op te slaan. Hiervoor is een derde waterbassin gegraven. Op alle waterbassins, samen goed voor zo'n 750.000 m³ wateropslag, liggen sinds eind vorig jaar zonnepanelen. Oxin Growers investeerde, met behulp van SIG&F-subsidie, voor Tomatenkwekerij In de Polder in het systeem van Aquasol Solar.

In de waterbassins drijven in totaal 6.700 zonnepanelen op drijvers middels een innovatief systeem. Het systeem is uitgerust met een speciale verankering, waardoor het in de soms winderige polder goed tegen de sterke wind bestand is.

Behalve het voordeel van veel eigen opwekking van elektriciteit speelt ook verbetering van de waterkwaliteit een rol. Die verbetering van de waterkwaliteit is mooi meegenomen", geeft de teler aan. "De zomers worden steeds warmer en droger." Afgelopen jaar plaatste Oxin Growers ook caviterende ultrasone USAF™-zenders van Ultramins in het waterbassin, waar de teler ook osmose-water in pompt.

De zenders van het bedrijf, waarmee Aquasol Solar bij projecten met zonnepanelen op waterbassins samenwerkt, helpen algengroei voorkomen. Ook werkt het systeem van Ultramins tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het water bij de teler in de Noordoostpolder is medio maart mooi helder. "Ik zie dat de zenders doen wat ze moeten doen", zegt Martin wijzend op de bodem van het bassin dat duidelijk zichtbaar is.

© Zon op WaterbassinEen zee vol zonnepanelen op de waterbassins voorziet de tomatenteler van elektriciteit, voor 1 à 2 cent per kilowattuur opgewekt.

Warmte maken uit elektriciteit, in plaats van met ketel op aardgas
In korte tijd investeerde Oxin Growers voor het tomatenteeltbedrijf, niet alleen in zonnepanelen op water van Aquasol Solar, maar ook in zonnepanelen op het dak van de schuur waarin de teler tomaten verpakt, in een e-boiler en een warmtepomp. Daarnaast beschikt Tomatenkwekerij In de Polder over 9,5 megawatt WKK-capaciteit en ontvangt men aardwarmte van het nabijgelegen project Aardwarmte Combinatie Luttelgeest. De stijgende energiebelasting maakt ketelgas erg duur. De nieuwe technieken bieden teler Martin een alternatief.

Alle elektriciteit die het bedrijf met de zonnepanelen en de WKK op kan wekken, zet Martin zo veel mogelijk binnen het bedrijf in. Daarbij helpt het dat er tegenwoordig een e-boiler en een warmtepomp in zijn schuur staan. "Met die systemen kunnen we met elektriciteit ook warmte opwekken."

De teler werkt met exportbewaking voor het terugleveren van elektriciteit. "Adviesbureau DNO Energy helpt ons hierbij. Als we boven de 6 megawatt uitkomen, gaat de elektriciteit naar de e-boiler." Zoals veel regio's heeft ook de Noordoostpolder daarmee te maken.

Recent is ook nog een tank met vloeibare CO₂ geplaatst. Minder draaiuren met WKK en ketel betekent ook minder eigen CO₂-opwekking. Beschikbaarheid van vloeibare CO₂ vangt dit op.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlWarmtepomp in de schuur bij Tomatenkwekerij In de Polder.

"De panelen staan nooit uit"
Bij Aquasol Solar, dat inmiddels meer dan dertig van dergelijke projecten met zonnepanelen op waterbassins realiseerde in binnen- en buitenland, weten ze dat het pakket aan nieuwe energietechnieken waarover de tomatenteler beschikt, vrij uitzonderlijk is. Bijzonder is bovendien dat in korte tijd er veel nieuwe systemen in het optiepakket met WKK en ketel zijn toegevoegd. "Ik ben in één jaar tijd van 0 naar 9.500 zonnepalen gegaan", benadrukt Martin zijn verwondering.

© Zon op WaterbassinOmvormers naast het waterbassin. Hoe harder de zon schijnt, hoe meer ze zoomen om gekoeld te blijven. De omvormers van Huawei zitten in een speciaal ontworpen shelter, die voor elk project uitzonderlijk is uitgetekend, legt Richard Nieuwenhuizen, projectleider namens Aquasol Solar bij het project in Luttelgeest, uit. "Door de speciaal ontworpen shelter realiseren wij maximaal koeling van de omvormer. Dit komt ten gunste van de levensduur van de omvormer."

Het uitgangspunt is dat de zonnepanelen nooit uitstaan. Om alles in goede banen te leiden, staan naast het waterbassin en in de schuur omvormers. Die horen bij het totaalpakket dat Aquasol Solar in samenwerking met Huawei levert.

Daarnaast komt er een nieuw trafostation. Als dat station dit voorjaar ook is geplaatst, dan is de hele operatie afgerond en kan teler Martin met extra veel zelf opgewekte elektriciteit zijn kas van energie voorzien om optimaal tomaten te telen. Zowel de zonnepanelen als de tomaten, die voor Kerst zijn geplant, kunnen wel wat zon gebruiken na een donkere winterperiode. "De eerste tros zit er net aan", constateert Martin op de woensdagochtend medio maart.

Voor meer informatie:
Aquasol Solar
welkom@aquasolsolar.nl
www.aquasolsolar.nl


Oxin Growers
info@oxin-growers.nl
www.oxin-growers.nl