De RDW heeft de waardes voor de CO2-emissieklasse in het kentekenregister opnieuw vastgesteld. Zo'n 1.125 vrachtauto's zijn hierdoor in de juiste (gunstigere) CO2-emissieklasse gekomen. Omdat bepaalde informatie nog ontbreekt zitten veel andere vrachtauto's nog in de verkeerde klasse. Voor het Eurovignet en later Vrachtwagenheffing kan dat grote financiële gevolgen hebben.
De CO2-emissieklasse speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het tarief voor het nieuwe Eurovignet en later de Vrachtwagenheffing (VWH). Hoe hoger de vermelde klasse (1 t/m 5), hoe schoner het voertuig en des te lager het verschuldigde tarief. In dit bericht heeft TLN recent melding gemaakt van het feit dat voor veel vrachtauto's een onjuiste CO2-emissieklassen in het kentekenregister van de RDW is vermeld. Voertuigen die voor de Duitse Maut of Oostenrijkse tol in klasse 2 of 3 zitten, waren in het kentekenregister in klasse 1 ingedeeld. Opvallend, omdat de indeling via een Europese richtlijn wordt bepaald en dus voor alle landen gelijk moet zijn.
Tweeledig
TLN heeft de RDW om tekst en uitleg gevraagd. De oorzaak is tweeledig. Enerzijds blijken bepaalde gegevens die door fabrikanten/importeurs zijn aangeleverd niet door de systemen van de RDW herkend te zijn. De RDW heeft aangegeven dat voor deze groep voertuigen een correctie doorgevoerd is en het kentekenregister (OVI) aangepast is. Deze auto's zouden nu de juiste waardes voor de CO2-emissieklasse moeten hebben. Anderzijds waren gegevens niet volledig bij de RDW aangeleverd. Bij ontbrekende gegevens worden vrachtauto's automatisch in de ongunstigste klasse 1 ingedeeld.
Verantwoordelijkheid fabrikanten/importeurs
Het probleem is dus nog niet opgelost. Voor een grote groep vrachtauto's hebben de fabrikanten/importeurs niet alle benodigde informatie bij de RDW aangeleverd. Het gaat vooral om voertuigen (trekkers) die via de versnelde regeling zijn geregistreerd en waarbij de data digitaal via een file is aangeleverd. De informatie die ontbreekt betreft vooral de voertuiggroep en/of voertuigsubgroep. TLN vindt het de verantwoordelijkheid van de fabrikanten/importeurs om ervoor te zorgen dat deze informatie zo snel mogelijk bij de RDW komt. Die boodschap is ook naar buiten gebracht. Fabrikanten/importeurs zijn hier druk mee bezig, maar er is nog geen termijn bekend waarop dit geregeld is. TLN staat in nauw contact met de RAI-Vereniging (brancheorganisatie fabrikanten/importeurs) om het proces te volgen.
Zelf controleren
Een onjuiste CO2-emissieklasse kan forse meerkosten opleveren voor het nieuwe Eurovignet dat onlangs op 25 maart in werking is getreden. Voor een klasse 3 trekker (waar veel trekkers van na 2023 invallen) ligt het jaartarief bijna 300 euro lager dan voor een klasse 1 trekker. Het is daarom belangrijk bij het aanvragen van het Eurovignet goed op te letten dat de juiste CO2-emissieklasse wordt doorgegeven. Maar, hoe kun je dat zelf controleren?
CO2-referentiewaarden
Als eerste heb je hiervoor het certificaat van overeenstemming (CVO) nodig, dat bij iedere vrachtauto wordt meegeleverd. Op het CVO zijn de volgende gegevens van belang: specifieke CO2-uitstoot in gr/tkm (positie 49.5 CVO) en de voertuiggroep en subgroep (positie 49.7 CVO). Samen met de datum van eerste toelating (DET) en een tabel (deel 1) en tabel (deel 2) met CO2-referentiewaarden kun je bepalen in welke klasse het voertuig valt. Belangrijk te weten dat voor de CO2-referentiewaarden een jaar loopt van 1 juli tot 30 juni. Een voertuig met een DET van 25 juli 2024 valt in jaar 2024. Een voertuig met een DET van 25 juni 2024 valt in het jaar 2023. Ook goed te weten dat de specifieke CO2-uitstoot (VECTO-score) pas sinds 1 juli 2019 wordt vermeldt. Voertuigen van voor deze datum vallen automatisch in CO2-emissieklasse 1.
Ministerie
Vervoerders die niet willen wachten totdat de juiste CO2-emissieklasse in het kentekenregister staat, kunnen een verzoek indienen bij de RDW om de CO2-emissieklasse aan te passen. TLN is met het ministerie in overleg om vervoerders die op basis van onjuiste waardes voor de CO2-emissieklasse te veel betaald hebben, tegemoet te komen. Zodra hier meer over bekend is, zal dat gemeld worden.
Bron: TLN