Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Non-stop negatieve uurprijzen elektriciteit bij start zomertijd

Net als vrijdag zakken ook vanmiddag rond het middaguur de stroomprijzen weer nipt onder 0. Zondag was het helemaal feest, met tussen 5 uur 's ochtends en 18 uur 's avonds non-stop negatieve uurprijzen. De zomertijd is begonnen. Dankzij de negatieve uurprijzen kwam de dagprijs op nog geen 10 euro per megawattuur uit. Vandaag ligt de EPEX-dagprijs op ruim 89 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs blijft overwegend horizontaal bewegen, met momenteel prijzen rond de 41 euro per megawattuur en voor komende winter prijzen die dichtbij de grens van 40 euro per megawattuur liggen.

Op de onbalansmarkt schoot de prijs rond het moment dat de uurprijzen niet langer negatief waren omhoog tot 1672 euro per megawattuur. De markt zocht even naar balans.

De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 28 maart. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Analisten van Bloomberg denken dat Europa tegen november ongeveer 87 procent van de gasopslag vol kan hebben, afhankelijk van het herstel van de gasleveringen via Oekraïne en een toename van de lng-importen. BNR schrijft erover.

De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump kort na zijn inauguratie aan China heeft opgelegd, beginnen impact te krijgen op de Europese gasmarkt. Of eigenlijk: de Chinese vergeldingsmaatregelen die erop volgden, constateert het FD. Dankzij de heffingen die Peking op de invoer van vloeibaar gemaakt Amerikaans aardgas (lng) heeft ingevoerd, is de Chinese vraag naar dat gas in het eerste kwartaal met bijna 30% afgenomen. Mede hierdoor zijn de prijzen op de wereldmarkt gedaald.

Energiebedrijven zien geen brood meer in de aanleg van nieuwe windparken op zee. Daarover schrijft Nieuwsuur.

Maart was een recordmaand voor zowel zon als neerslag. De zon scheen maar liefst 248 uur tegen 150 normaal en daarmee was het recordzonnig. Bovendien was de maand met slechts 5 mm tegen 56 normaal recorddroog. Verder was het een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 7,1 graden tegen 6,5 normaal. Vooral de middagen verliepen zacht. Weeronline blikt alvast terug op de laatste dag van maart, die opnieuw zonnig en droog is.