Tholen - Hoe vaak krijg je de kans vier robots op één dag te zien rijden in de praktijk? Niet vaak, en dus namen veel telers en ook techniekbedrijven de moeite om vrijdag 28 maart naar de regio Hoogstraten te komen. Daar was door Coöperatie Hoogstraten een tour langs alle getoonde UV-C-robots voor de aardbeienteelt georganiseerd.
Achtereenvolgens bij telers Luc Krijnen, Jan Jansen, Frank Boeren en Raf Quirijnen werd gestopt. Bij de telers waren de robots van Micothon, Nouws Mechanisatie, Octiva en Bogaerts te bekijken. Tussendoor was er op locatie bij Proefcentrum Hoogstraten een lunch met presentatie. In totaal deden er 63 unieke bezoekers mee, exclusief de deelnemers van de presenterende bedrijven.
© Bogaerts Greenhouse Logistics
Demonstratie met de UV-C-robot van Bogaerts bij teler Heiken
Inzet tegen meeldauw
Het gebruik van UV-C in de aardbeienteelt heeft de afgelopen twee jaar een hoge vlucht genomen. Toen er in de zomer van 2023 veel problemen ontstonden met meeldauw, zijn telers zich in rap tempo gaan oriënteren op alternatieven voor simpelweg spuiten. Het gebruik van UV-C helpt meeldauw bestrijden en wie hiervoor een robot gebruikt, bespaart ook nog arbeid, zeker omdat de robot 's nachts kan rijden.
Een belangrijke voorwaarde voor dat 's nachts rijden is wel dat een robot goed autonoom kan rijden. Tijdens de tour waren tussen de diverse leveranciers de grootste verschillen te zien in de keuze voor rij-systemen.
© Octiva
De Lumion van Octiva in actie
Op buisrails of (rups)banden
Octiva en Bogaerts hebben een systeem dat (ook) op buisrails rijdt. Micothon biedt zo'n systeem ook aan, maar in de kas bij Gestelberries rijdt de robot op luchtbanden over het grondfolie. Bij teler Jan Jansen wordt de robot in de stellingenteelt ingezet, en in de foliekassen van het bedrijf. Deze robot van Nouws Mechanisatie rijdt op rupsbanden.
Waar de robots van Nouws Mechanisatie op rupsbanden op diesel rijden, kiest Micothon voor elektrisch, maar wel met een stekker. De keuze voor kapbreed werken vraagt om een hoge capaciteit, en dat gaat niet met accu's, legt Peter van Dongen de geïnteresseerde groep bezoekers uit.
© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlPeter van Dongen van Micothon geeft uitleg over hoe de UV-C-lampen het gewas beschijnen bij Gestelberries.
Dosering
Uit onderzoek is al de nodige kennis opgedaan over hoe je UV-C moet toepassen in de aardbeienteelt. Proefcentrum Hoogstraten onderzocht bijvoorbeeld wat de maximale dosering is die het gewas aan kan, en wat de beste dosering is voor een goede werking op meeldauw. Die dosering is vastgesteld op 100 joules per vierkante meter per uur, voor 3 rondes per week.
In de praktijk betekent het dat telers een robot elke 2 dagen door een rij laten rijden. Zowel Nouws Mechanisatie als Micothon halen zo'n 3 hectare per nacht. Op die manier bestrijden ze meeldauw, en zegt teler Luc het aantal bespuitingen tegen meeldauw al voorzichtig terug te kunnen schroeven. Helemaal stoppen en alleen nog op UV-C vertrouwen doet hij nog niet. Van collega's zonder robot weet hij dat er nu, eind maart, al problemen met meeldauw zijn. In zijn serre gaat het goed.
© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlDemonstratie UV-C-robot van Nouws Mechanisatie bij teler Jan Jansen
Snelle stijging vraag
Naast een werking op meeldauw zagen de onderzoekers van Proefcentrum Hoogstraten ook een nevenwerking op spint. In onderzoek werd circa 60% afdoding bereikt van spint dankzij UV-C. Het roept de vraag op of er dan ook effect is van UV-C op biologische bestrijders. Ook dat is onderzocht, en dat beperkte effect weegt niet op tegen de voordelen van een goede meeldauwbestrijding. Belangrijk is wel om de juiste dosering te gebruiken, benadrukt onderzoeker Stef Laurijssen. "Pas vanaf 200 à 220 joules zagen we een afname van roofmijten." Ook is bekend dat rond de 600 à 700 joules er bladverbranding op kan treden.
Nu al heeft Coöperatie Hoogstraten bij telers circa dertig UV-C-systemen rijden. De coöperatie kan telers met behulp van subsidie bij de aanschaf helpen. De systemen van zowel Micothon als Nouws Mechanisatie kosten meer dan 100.000 euro. De verwachting is met het voortschrijden van de techniek, de opbouw van praktijkervaring en dit soort vergelijkingsdagen meer telers de stap naar aanschaf gaan zetten. De vier deelnemende leveranciers vrijdag zien de bestellingen graag tegemoet.
© Proefcentrum HoogstratenStef Laurijssen hield een presentatie
Bekijk hier het volledige fotoverslag van de ochtend met ook enkele beelden van het middagprogramma, waarvoor dank aan Bogaerts, Octiva en Proefcentrum Hoogstraten.
Geen demonstratie zonder bewegende beelden natuurlijk. Hieronder video's van de demonstraties van Nouws Mechanisatie en Micothon.