Ongeveer één jaar geleden kondigden Proefcentrum Hoogstraten en Proefstation voor de Groenteteelt te Sint-Katelijne-Waver aan om de mogelijkheid tot een versterkte samenwerking te onderzoeken en verkennende gesprekken aan te vatten. Na een intensief maar positief traject, bleken er voldoende overeenkomsten te zijn om over te gaan tot een eengemaakte organisatie. Eerder deze week, 25 maart ondertekenden de leden van beide Bestuursorganen én de directeuren van BelOrta én Coöperatie Hoogstraten een intentieverklaring waarin reeds een aantal bestuurlijke zaken werden vastgelegd.
Met deze intentieverklaring beogen beide organisaties reeds een solide basis vast te leggen met het oog op de start van een formeel fusietraject, om vanaf 1 januari 2026 als één organisatie verder te gaan onder de naam Harvestis.
PCH, in Meerle, en PSKW, in Sint-Katelijne-Waver, hebben al vele jaren een sterke samenwerking opgebouwd, voornamelijk op het gebied van glasgroentenonderzoek. Deze samenwerking strekt zich uit over verschillende projecten, gezamenlijke technische comités, AGHRANT-initiatieven, Proeftuinnieuws, en veel meer.
Met HARVESTIS, of voluit Horticultural Applied Research for Vegetables and Strawberries, Innovation and Science zetten beide praktijkcentra nu een volgende belangrijke stap om de telers en bij uitbreiding de bredere groente- en aardbeiensector nog beter te ondersteunen in de talrijke uitdagingen waarmee de sector vandaag geconfronteerd wordt.
Toekomstbestendig
'Na een intensief traject, begeleid door BDO Belgium, werd duidelijk dat een eengemaakte organisatie belangrijke voordelen zou bieden voor de organisaties an sich, en meer nog voor onze belangrijkste doelgroep, de groente- en aardbeientelers. Zo hebben beide centra door de jaren heen belangrijke expertise uitgebouwd op vlak van innovatie, bemesting, energie, duurzaam watergebruik, automatisatie, … Door deze expertises én de state-of-the-art infrastructuur van beide organisaties verder te bundelen creëren we een enorme meerwaarde voor het praktijkonderzoek.
Naast onze gezamenlijke activiteiten binnen het glasgroentenonderzoek hebben we als centra ook onze specialisaties: PSKW excelleert in vollegrondsgroenten- en bladgroentenonderzoek, terwijl PCH sterk gespecialiseerd is in aardbeienonderzoek. Als je dit allemaal bij elkaar legt, kom je tot een toekomstbestendige organisatie die een leidende rol kan spelen binnen het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar hoogwaardige, innovatief, praktijkgericht onderzoek waar de telers letterlijk en figuurlijk de vruchten van zullen plukken. Daarom ook de naam HARVESTIS. A better Harvest through Innovation and Science.' zegt Els Berckmoes, directeur van het Proefstation voor de Groenteteelt.
Telers blijven centraal staan in de nieuwe organisatie
'Beide partijen stappen met twee grote doelen in dit nieuwe verhaal. Allereerst ligt de focus op het verder professionaliseren van de interne organisatie en het bundelen van expertises. Het is door dit streven naar efficiëntie en onze sterktes optimaal te benutten dat we een telergerichte betrouwbare kennispartner zullen zijn binnen de groente- en aardbeiteelt. Nog meer dan we vandaag de dag al zijn,' vult Tom Van Delm, directeur van Proefcentrum Hoogstraten verder aan.
'Door onze interne organisatie verder te professionaliseren, zetten we ook extern gerichte stappen vooruit. Deze samenwerking stelt ons in staat om gezamenlijke uitdagingen in het veranderende en competitieve internationale onderzoekslandschap nog beter het hoofd te bieden en zo een waardevolle partner te zijn voor onze stakeholders. Beide centra hebben hun toekomststrategieën ontwikkeld met vergelijkbare ambities en aanpak, waardoor het bundelen van krachten en het creëren van synergie tot een belangrijke meerwaarde zal leiden. Het vergroten van de externe slagkracht gaat hand in hand met het behouden van huidige sterktes, zoals telerbetrokkenheid op inhoudelijk en bestuurlijk niveau zoals lokale verankering op twee locaties, en een sterke link met Coöperatie Hoogstraten en BelOrta.'
Fusie per 1 januari 2026
'De verregaande gesprekken en discussies hebben al gezorgd voor heel degelijke fundamenten om op verder te bouwen. Op vlak van missie, visie, strategie en ambities is ons plan duidelijk. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Niet enkel moeten de nodige juridische stappen correct gezet worden; ook operationeel dienen er aanpassingen te gebeuren. Dat gaat dan vooral over integratie van teams en IT-systemen. Verder zullen we ook actief inzetten om onze 2 teams kennis met elkaar te laten maken met elkaar én met de organisaties,' vertelt Tom.
'We volgen een duidelijk plan. In december verwachten we alles te officialiseren om tot slot op 1 januari onder de nieuwe naam HARVESTIS door het leven te gaan. We hebben het volste vertrouwen in wat komt. Met sterke fundamenten en een sterk, getalenteerd team zijn we volledig klaar voor de toekomst,' vult Els aan.
Ook de Coöperatie Hoogstraten en BelOrta, die historisch sterke banden hebben met de proefcentra, ondersteunen de fusie en de gezamenlijke ambitie om de tuinbouwsector verder te versterken. Samen leggen ze de fundamenten voor een toekomstgerichte, innovatieve tuinbouwsector, waarbij de bundeling van krachten en kennisdeling de sector voorbereidt op de uitdagingen van morgen.