Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Duurzaamheid omvat niet alleen de teelt, maar ook de werknemers"

Met de start van het nieuwe seizoen zijn de Duitse biologische komkommers uit regionale teelt weer beschikbaar. De bedrijven die deel uitmaken van Bio Fruchtgemüse Produzenten zetten zich in voor duurzame teelt en de hoogste kwaliteit, zodat de handel kan rekenen op verse, smaakvolle komkommers. In vergelijking met geïmporteerde producten uit Spanje bieden regionale biologische komkommers aanzienlijke voordelen volgens de telersgroep: korte transportafstanden, betrouwbare levering en de hoogste milieu- en sociale normen.

"Onze leden beschouwen zichzelf als betrouwbare partners voor retailers, met het oog op het steeds grotere consumentenbewustzijn rondom duurzaam en regionaal voedsel," zegt Rudolf Dworschak, CEO van Bio.Fru.Pro. "Van maart tot oktober garanderen we een continue beschikbaarheid van ons aanbod en werken we constant aan het verder verbeteren van de prijs-kwaliteitverhouding van onze komkommers. Dit betreft niet alleen hun kwaliteit, maar ook de omstandigheden waarin de komkommers groeien. Daarom investeren onze teeltbedrijven in hernieuwbare energie, maken ze geen gebruik van chemische middelen, bevorderen ze de biodiversiteit op hun teeltbedrijven en waarborgen ze eerlijke arbeidsomstandigheden." Om er zeker van te zijn dat deze beloften geen loze woorden zijn, wordt elk teeltbedrijf jaarlijks gecertificeerd door onafhankelijke controle-instanties.

© Bio Fruchtgemüse Produzenten e.V. Links: Komkommerbloemen op teeltbedrijf Höfler in Neurenberg
Rechts: Zakjes met roofmijten beschermen de gewassen op teeltbedrijf Querdel in Füchtorf

"Het is duidelijk dat biologische komkommers uit Spanje en Bulgarije worden geteeld onder aanzienlijk lagere milieu- en arbeidsnormen. De zogenaamde 'gunstigere' prijzen voor geïmporteerde komkommers weerspiegelen daarom niet de werkelijke kosten die de milieu- en sociale impact met zich meebrengen voor de samenleving. Wanneer we echter uitsluitend kijken naar de CO2-voetafdruk op de korte termijn, kan import uit zuidelijke landen gerechtvaardigd worden: in de winter is het namelijk moeilijk om komkommers op een klimaatvriendelijke manier in ons land te telen, zelfs met hernieuwbare energie."

Kwaliteit, handenarbeid en eerlijke betaling
Teelt op de hoge draad, zoals gebruikelijk bij de bovengrondteelt, vereist een hoge mate van zorgvuldige handarbeid. Het minimumloon vormt een bijzondere uitdaging voor biologische telers, maar wordt gezien als een noodzakelijke voorwaarde. "Kwaliteit, handenarbeid en een eerlijk loon gaan hand in hand in de biologische land- en tuinbouw," benadrukt Tim Große Lengerich, directeur van Bio.Fru.Pro. "Dit is de enige manier om gekwalificeerd personeel aan te trekken, hen eerlijk te betalen voor hun veeleisende werk en onze sociale verantwoordelijkheid te nemen. Elke verhoging van het minimumloon heeft een directe invloed op de eindprijs en de levensomstandigheden van seizoensarbeiders in de waardeketens."

© Bio Fruchtgemüse Produzenten e.V. Links: Vers geplante biologische komkommeroogst. Rechts: Eerste komkommeroogst op teeltbedrijf Zell in Frankfurt

"Duurzaamheid houdt niet op bij een zorgvuldige omgang met de grond en planten, maar omvat ook onze werknemers. Dit alles wordt weerspiegeld in de frisse smaak van onze eerste regionale biologische komkommers," benadrukt Rudolf Dworschak tot slot.

Voor meer informatie:
www.biofrupro.de
https://dworschak.bio/

Publicatiedatum: