Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Grote stroomstoringen dreigen

De goed aanwezige zon drukt de elektriciteitsprijs vanmiddag tussen 13 en 14 uur bijna onder 0. De dag begon nochtans nog mistig.

Op de onbalansmarkt was het alle hens aan dek woensdag. Tussen 10.15 en 13u was er veel nood aan regelvermogen. De prijzen stegen tot maximaal 2085 euro. In totaal tellen we 7 kwartieren met prijzen van meer dan 1000 euro.


De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 26 maart. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

De eerder deze week voorspelde onrust op de onbalansmarkt kwam woensdag uit. Hieronder een overzichtje met verrekenprijzen van TenneT voor 26 maart.

© TenneT

Netbeheerders zien het risico op stroomstoringen door overbelasting van het elektriciteitsnet de komende jaren toenemen. In de provincie Utrecht is al een "donker scenario" in kaart gebracht, waarbij 200.000 huishoudens zonder stroom komen te zitten. Ook in Noord-Holland rinkelen alarmbellen, schrijft Nu.nl.

Vanaf nu is het op de GOPACS announcementsmap mogelijk om terug te kijken welke redispatch-berichten in het verleden zijn verstuurd. Handig voor marktpartijen en CSP's die willen zien waar de kansen liggen op de congestiemarkt.

Zonder ingrijpen door de overheid wordt een liter benzine in Nederland op 1 januari 25,8 cent duurder. In de jaren daarna komt daar nog eens 18,6 cent bovenop. Terugdraaien kost echter miljarden, schrijft De Gelderlander.

Minister Hermans geeft een update over CO2-opslag. Naast het belang van CCS voor CO2-reductie draagt Carbon Capture and Storage (CCS) volgens haar bij aan het concurrentievermogen van de Nederlandse industrie. "Door de gevolgen van CO2-uitstoot via CCS te mitigeren zonder direct te hoeven overstappen op nog dure of onvolwassen technologieën helpt CCS de Nederlandse industrie concurrerend te blijven. CCS maakt de overgang naar een duurzame economie mogelijk, ondersteunt het behalen van CO2-reductiedoelstellingen en zorgt ervoor dat de Nederlandse industrie haar concurrentievermogen behoudt. De ontwikkeling van CCS draagt ook bij aan de weerbaarheid van Nederland en het behoud van de industrie. Dit maakt CCS een belangrijk instrument voor dit kabinet."

Chinees lithium mag niet 'het nieuwe Russische gas' worden, zegt Stéphane Séjourné, Eurocommissaris voor Interne Markt en Diensten. Euronews schrijft over zijn uitspraak.

De dagelijkse energie-update op dit kanaal verschijnt tot medio april mogelijk af en toe niet. Maandag 31 maart verschijnt een nieuwe update.