Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatentelers Valencia hebben moeite om Tuta absoluta te beheersen

De Spaanse telersvereniging La Unió Llauradora vraagt het Valenciaanse ministerie van Landbouw om snel maatregelen te nemen tegen Tuta absoluta, een tomatenplaag die dit jaar veel erger toeslaat dan normaal. Ze wil dat de overheid 100% subsidie verleent voor feromoonverdelers om seksuele verwarring te creëren, of deze zelfs gratis uitdeelt aan telers. Ook vragen ze om een uitzonderlijke toelating van het gewasbeschermingsmiddel Tutavir®, zoals al is gebeurd in Andalusië.

© La Unió

Feromoonverdelers zijn zeer effectief in het bestrijden van de plaag en hebben als voordeel dat ze geen resistentie veroorzaken, in tegenstelling tot conventionele gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien is het een milieuvriendelijke oplossing die geen residuen achterlaat en geen risico vormt voor voedselveiligheid of nuttige insecten zoals bijen.

De afgelopen weken hebben veel tomatentelers hun zorgen geuit bij La Unió. De kosten voor gewasbescherming blijven stijgen, terwijl de plagen moeilijker te beheersen zijn. Tuta absoluta is dit jaar bijzonder hardnekkig. De komende weken wordt bovendien een temperatuurstijging verwacht, wat de situatie nog problematischer kan maken. La Unió benadrukt daarom dat er snel en daadkrachtig moet worden opgetreden om de tomatenteelt levensvatbaar te houden.

© La Unió

Uit ervaring met andere gewassen blijkt dat de techniek van seksuele verwarring met feromonen goed werkt. Bij de rijstteelt wordt al jaren een vergelijkbare methode toegepast om de rijstboorder (Chilo suppressalis) te bestrijden, volledig gesubsidieerd door de autoriteiten. Dit bewijst dat de techniek effectief en economisch haalbaar is. Voor het volledige tomatenareaal van de regio Valencia, ongeveer 1.000 hectare, wordt de kostprijs geschat op €700.000. Dit bedrag is haalbaar binnen de begroting van het ministerie van Landbouw.

© La Unió

Naast seksuele verwarring is het ook noodzakelijk om het arsenaal aan geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën uit te breiden. Een veelbelovende optie is een microbiologisch middel op basis van het virus Phthorimaea operculella granulovirus (PhopGV). Dit product biedt belangrijke voordelen: het is milieuvriendelijk, geschikt voor biologische teelt, laat geen residuen achter en heeft geen wachttijd. Ook is het volledig veilig voor de volksgezondheid. In Andalusië is al een uitzonderlijke toelating aangevraagd voor dit middel, en La Unió roept het Valenciaanse ministerie op om deze aanvraag direct over te nemen en het product op de lijst van uitzonderlijke toelatingen te plaatsen.

Voor meer informatie:
Fran Guillem
La Unió
Tel: +34 663 39 63 95 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org

Publicatiedatum: