Hoewel de moderne geneeskunde enorme vooruitgangen heeft geboekt op het gebied van medicijnen en behandelingen, wint integratieve geneeskunde aan populariteit. Deze benadering richt zich op het aanpakken van gezondheidsproblemen bij de bron en vermindert de afhankelijkheid van farmaceutische interventies.
"De snelste manier om patiënten uit de dokterspraktijk te krijgen, is door pillen voor te schrijven. Dit beheert echter alleen de ziekte, niet de genezing. Door te investeren in voeding als medicijn, verminder je ziektes en bevorder je een gezondere samenleving, terwijl de druk op medische instellingen afneemt," aldus dr. Robert Graham, medeoprichter van Fresh Med.
© Rebekka Boekhout | GN.nlRobert en Julie Graham
Robert Graham, een gerenommeerde chef-kok en arts met meer dan 20 jaar ervaring in interne en integratieve geneeskunde, werkt samen met zijn vrouw Julie, medeoprichter van Fresh Med. Julie heeft meer dan 25 jaar ervaring in integratieve voeding, positieve psychologie, yoga, meditatie en aromatherapie. Samen ontwikkelden zij in 2016 de Fresh-aanpak, die ze sindsdien zowel aan particulieren als bedrijven aanbieden.
Gezondheidsdoelen
Fresh Med is een praktijk voor integratieve geneeskunde die verder kijkt dan medicijnen en zich richt op de fundamentele pijlers van de menselijke gezondheid: voeding, ontspanning, beweging, slaap en geluk. Met een op wetenschap gebaseerd gezondheids- en wellnessprogramma, onder toezicht van artsen, helpt Fresh Med patiënten hun welzijn te verbeteren.
In een consult met Graham ontwikkelen patiënten een persoonlijk zorgplan, gericht op het bereiken van gezondheidsdoelen. Hoewel medicijnen soms noodzakelijk zijn, legt Fresh Med de nadruk op de vijf pijlers: voeding, ontspanning, beweging, slaap en geluk. Om mensen verder te helpen op hun geïntegreerde gezondheidsreis is Fresh Med U ontwikkeld, dat online lessen aanbiedt voor elk van de pijlers. Met één les per pijler biedt Fresh Med U een diepe duik in de wetenschap achter elke pijler.
Naast de standaard cursussen biedt Fresh Med ook op maat gemaakte gezondheids- en welzijnsprogramma's voor bedrijven, gericht op het verbeteren van het welzijn van werknemers. Voor bedrijven die niet direct samenwerken met Fresh Med, zou het waardevol zijn om programma's zoals deze op te nemen in hun voordeelpakketten. Julie benadrukt dat de programma's van Fresh Med, zoals stressmanagementlessen, een directe impact kunnen hebben op de gezondheid van werknemers. Aangezien voeding een bewezen positief effect heeft op de gezondheid, net als medicijnen, zouden ze net zo goed onderdeel kunnen zijn van secundaire arbeidsvoorwaarden.
Robert gaat zelfs nog verder door te stellen dat als voeding de gezondheid net zo verbetert als medicijnen, we mogelijk een toekomst kunnen zien waarin "medisch op maat gemaakte levensmiddelen en recepten voor verse producten" opkomen. Dit zou kunnen leiden tot de opkomst van wat Julie en Robert de "farmacie" noemen, als alternatief voor de traditionele "pharmacy".
© Rebekka Boekhout | GN.nlOnderdeel van het programma: kooklessen
De rol van groenten en fruit
Het idee dat een arts verse groenten en fruit voorschrijft, lijkt voor veel mensen ondenkbaar. Zeker in een tijd waarin wachttijden voor doktersbezoeken lang zijn en de tijd per consult kort is, zal het waarschijnlijk weinig inspirerend zijn als je arts je vertelt meer groente en fruit te eten – vooral in een voedselsysteem dat gemak en lage kosten prioriteert.
Julie legt uit: "Beslissingsmoeheid is een echt probleem. Het veranderen van consumptiegewoonten moet op een eenvoudige manier gepresenteerd worden, zodat mensen er niet te veel over hoeven na te denken. Er gebeurt veel in de wereld, en onze besluitvorming wordt dagelijks slechter. Daarom moet er voorlichting komen over voeding, en moet voedzaam voedsel beschikbaar zijn."
Wat betreft CEA (Controlled Environment Agriculture), legt Robert uit: "CEA heeft als voordeel dat je bijna alles kunt controleren om de voedingswaarde van voedsel te optimaliseren, wat leidt tot hogere voedingsdichtheid." Bovendien biedt CEA, gezien de schade die milieuveranderingen aanrichten op gewassen in het veld, meer stabiliteit in de voedselvoorziening. Het duo merkt echter op dat kassen en indoorteeltbedrijven vaak opereren als monoculturen, met commerciële kassen die zich richten op gewassen zoals tomaten, paprika's, komkommers en aardbeien, terwijl indoorteeltbedrijven zich vooral op bladgroenten concentreren.
© Rebekka Boekhout | GN.nl
"Deze technologieën richten zich momenteel op enkele hoogwaardige gewassen, maar het zou beter zijn als ze diverser zouden zijn en zich richten op de verschillende voedingsmiddelen die gemeenschappen willen eten. We proberen seizoensgebonden te eten en ons te concentreren op de dichtheid van voedingsstoffen," zegt Robert. "Bijvoorbeeld, sulforafaan, een stof die voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, wordt geassocieerd met kankerpreventie, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen."
Hoe kan CEA inspelen op de groeiende vraag naar voedsel en vooral naar voedingsrijk voedsel? Voor Fresh Med draait het allemaal om het verbinden van telers, agrovoedingsbedrijven en gezondheidszorgsystemen. "Ons voedselsysteem en gezondheidszorgsysteem hebben een herstart nodig, en dat begint met voeding. Het moet worden geïntegreerd in het medische systeem," zegt Robert. "We moeten telers, zorgverleners en wetgevers bij elkaar brengen," voegt Julie toe.
Als de evolutie naar voedselgeneeskunde doorzet, zou de groeiende vraag naar diverse, verse, lokale producten het hele jaar door de AGF-sector kunnen stimuleren om zijn productaanbod uit te breiden en voedingsdichtheid voorrang te geven.
"Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant, en paprika's bevatten anthocyanine, met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Maar er is zoveel meer waarde te halen uit planten. Daarom is een voedingsgerichte benadering, en specifiek een op planten gebaseerde benadering, zo belangrijk voor de gezondheid van de mens," zegt Robert.
Voor meer informatie:
Julie Graham, medeoprichter en CEO
Dr. Robert Graham, medeoprichter
FRESH Med
hi@freshmednyc.com
www.freshmednyc.com