Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Techniek die in vliegtuigtoiletten wordt gebruikt, blijkt ook succesvol in de glastuinbouw

Tholen - Een techniek die ze in vliegtuigtoiletten gebruiken, kan die ook interessant zijn voor de waterhuishouding in onze kassen? Die vraag stelde René Gipmans, Technisch Directeur van de Gipmans Group, zichzelf twee jaar geleden nadat hij bij Groentennieuws een artikel las over het SKW-systeem voor reiniging van leidingen. Inmiddels zijn er twee units geïnstalleerd en ervaart Gipmans de voordelen.

Niet lang nadat René de techniek op het spoor kwam, zat hij met Pieter van Noord, de Nederlandse vertegenwoordiger van het Duitse bedrijf, in de watertechnische ruimte van Gipmans de eerste testen uit te voeren. "Doordat we jaarrond telen is het grondig reinigen van het ondergronds leidingensysteem een uitdaging. Al snel besloten we om het SKW-systeem, dat in tal van industrieën al met succes wordt gebruikt, in te bouwen in een ringleiding van de recyclewatersilo", zegt René. "De hoeveelheid vuil dat we na de eerste spoeling zagen loskomen uit de leidingen, was enorm."

© Thijmen Tiersma | GN.nl
Het SKW-systeem in de waterruimte bij Gipmans Planten.

Alle biofilm en algen die waren losgekomen, werden door het doekfilter in de ringleiding opgevangen. De eerste unit bij het eb- en vloedsysteem kreeg de biofilm en algen echter niet voldoende losgespoeld. Daarop adviseerde Pieter om een grotere SKW-unit van maximaal 72 ton water per uur te installeren. "Zodoende konden we meer water door het SKW-systeem spuien en onze leidingen optimaal reinigen. Toen we dit deden zagen we meteen de eb- en vloedvloer vollopen met biofilm", vertelt René. "Sinds de installatie hebben we schoner en helderder water."

"Het reinigen van de leidingen was niet eens het eerste waarop ik in het Groentennieuws-artikel aansloeg", zegt René. "Reiniging van het water via het SKW-systeem blijkt namelijk ook voordelen te hebben voor de groei van de plant." Het directielid van Gipmans is verantwoordelijk voor facilitaire en technische zaken, maar uiteraard heeft de teler ook oog voor de plant. "We telen al jaren biologisch en recirculeren ook al ons water. We waren al lange tijd op zoek naar een duurzame techniek om onze leidingen zo goed mogelijk schoon te maken."

© Thijmen Tiersma | GN.nlHelder water boven het filter.

Goed voor de plant
Bij telers waar SKW is geïnstalleerd, zien telers positieve effecten op hun teelt door de speciale waterbehandeling. Onder meer een komkommerteler en een basilicumteler oogsten naar eigen zeggen sinds het gebruik van het SKW-systeem eerder dan voorheen. Pieter: "Ons systeem zorgt voor een betere waterverdeling, een compactere en snellere wortelopbouw en daardoor een gezondere plant."

René zag na installatie van het systeem vooral in de kiemfase direct effect: "We zagen meer haarwortels bij de jonge kruidenplantjes. Ook zien we dat het gewas in de kas uniformer is." Pieter vult aan: "Je hebt altijd een aantal uitschieters in het gewas. Ons systeem zorgt ervoor dat ook de achterblijvende planten goed groeien."

© SKW NederlandBasilicum bij Gipmans. Links is met SKW, rechts zonder.

Beter haarwortels door dunner water
De eerst aangeschafte, kleinere unit is bij Gipmans nu aangesloten op de beregeningsinstallatie. "Met positief resultaat", zegt René. "We zien effect op onder meer de druppelgrootte."

Pieter: "De Lorentzkracht helpt de dynamische viscositeit in water transporterende systemen te verkleinen. Hiervoor wordt een magnetische puls ingezet. We veranderen de viscositeit van water. Zo maken we het water in feite dunner." René: "De waterdruk in de leiding werd lager, terwijl de waterflow juist omhoogging, waardoor we met minder energie meer water kunnen verpompen. Ook zien we dat haarwortels beter groeien dankzij het dunnere water."

Gipmans kijkt nu ook naar de mogelijkheden om een SKW-systeem in te passen in een cv-installatie. Want de viscositeit van het water kan ook hier energiebesparingen opleveren. "Het is een natuurwet dat elke millimeter vuilafzetting in de verwarmingsleidingen 9% energieverlies veroorzaakt", weet Pieter.

© Thijmen Tiersma | GN.nlPieter van Noord en René Gipmans bij de SKW-unit in de waterruimte in Venlo.

Installatie en onderhoud
Een teler die besluit met een SKW-systeem te gaan werken, moet zorgen dat het SKW-systeem zo kort mogelijk achter de pomp in het leidingwerk wordt gebouwd. Twee andere voorwaarden zijn dat het water dat behandeld wordt, minimaal een EC heeft van 0.3 en een minimale stroomsnelheid van 0,2 meter per seconde. Pieter: "Hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe dikker het water is en hoe meer verschil wij kunnen maken."

De installatie wordt verzorgd door een installatiebedrijf of door de eigen technische dienst, zoals bij Gipmans. "Bij de installatie wordt een stuk uit de waterleiding gehaald, waar het SKW-systeem tussen wordt geplaatst", zegt Pieter. "Afhankelijk van het watervolume dat verwerkt moet worden, kunnen er een of meer van onze systemen nodig zijn, eventueel naast elkaar. Dat bekijken we ter plaatse. Elke waterstroom kunnen wij aan."

Onderhoud is eenvoudig. Pieter: "Wij adviseren om een keer per jaar het systeem even van binnen te bekijken en eventuele vervuiling door metaaldeeltjes uit het water te verwijderen." René: "We investeren met dit systeem in de plant, met als bijkomend groot voordeel minder vervuiling in de leidingen en minder storingen."

Voor meer informatie:
Pieter van Noord
SKW-System
noord@skw-system.de
www.skw-system.de

Gipmans Planten
info@gipmans.nl
www.gipmans.nl