Vier tuinbouwtoeleveranciers ontwikkelen in Bleiswijk een plek die draait om herbruikbare producten benutten: Circulair Cluster Chrysantenweg (3C). "We zullen over en weer reststoffen van elkaar gebruiken en pakken samen onderzoek en ontwikkeling op", zegt Marc Houweling, een van de initiatiefnemers.
In 2019 liet Marc Houweling zijn oog vallen op het terrein aan de overkant van zijn bedrijf, het glastuinbouwgebied aan de Chrysantenweg in Bleiswijk. "Het was toen een transformatiegebied van glastuinbouw naar industrie", vertelt Houweling. De kassen aan de Chrysantenweg zijn verouderd. En met zijn 36 hectare, zonder aansluiting op restwarmte en rest-CO2, is het terrein niet levensvatbaar als modern tuinbouwgebied.© Gemeente Lansingerland/Emiel LopsVan links naar rechts: Bert-Jan Houweling, Ad van Holstein, Rick van Buijtene, Paul Koppert, Marc Houweling, Hans Kerklaan, Jan Houweling
"Ik zag aan de Chrysantenweg mogelijkheden om meer te gaan experimenteren met herbruikbare grondstoffen en om nieuwe circulaire verbanden tussen tuinbouwtoeleveranciers te ontwikkelen", zegt Marc Houweling.
Hij vond drie gelijkgestemde bedrijven om de circulaire samenwerking te starten. Houweling: "Die samenwerking draait om hergebruik van reststoffen, maar ook om vermindering van (chemisch) grondstoffengebruik. Door ons, maar ook door de glastuinbouwsector. We willen een circulaire voorraadschuur voor de tuinbouw worden."
Vier initiatiefnemers
Houweling Groep zit in een gloednieuw pand op bedrijventerrein Klappolder. Hier produceert het familiebedrijf, dat in 2025 100 jaar bestaat, beschermingsproducten voor mensen, producten en gewassen. Innoveren met herbruikbare grondstoffen, reststromen en biologische middelen is een kernactiviteit van Houweling. "We zetten momenteel een fabriek op in Brazilië om substraat te maken uit het restproduct kokosbast, dat steenwolmatten kan vervangen", zegt Houweling.
Mede-initiatiefnemers van 3C zijn Kerklaan Greenhouses, Reka (een dochter van Koppert, dat natuurlijke plaagbestrijders, bestuivers en bodemversterkers produceert) en Holstein Hortiplastics. Kerklaan Greenhouses bouwt over de hele wereld circulaire kassen, loodsen en installaties met herbruikbare kasdelen, machines en materialen, die het bedrijf op andere locaties heeft gedemonteerd. Reka legt zich toe op natuurlijke middelen die de bodemgezondheid verbeteren en daarmee de vitaliteit van planten. Holstein Hortiplastics levert wereldwijd kunststof leidingen en materialen voor afvoer en opslag van water en CO2.
Trein
Houweling: "We sluiten als een trein aan op elkaar. Wat de een als restproduct heeft, kan de ander benutten. Wij gebruiken bijvoorbeeld plastic restanten van onder anderen Holstein om er weer nieuwe producten van te maken. Ook met Koppert en nu met Reka werken we al langer samen. Ons kokossubstraat bevat nog geen voeding. Met Reka & Houweling Horticulture zoeken we organische meststoffen die bij het substraat passen. We gaan met zijn vieren alle punten onderzoeken waar we complementair zijn aan elkaar. We zetten samen onderzoek en ontwikkeling op, misschien zelfs een gezamenlijk laboratorium."
Ook andere circulaire tuinbouwleveranciers
De vier tuinbouwleveranciers zullen in elk geval zo'n 16 hectare gaan bebouwen. Op de overige 20 hectare is ook ruimte voor andere ondernemingen. "Elk bedrijf dat geënt is op circulariteit en tuinbouw is welkom. We willen innovaties voor een toekomstbestendige tuinbouw stimuleren. Een bedrijfsverzamelgebouw voor start-ups is ook een van de mogelijkheden waarover we nadenken."
Bestemmingswijziging nodig
Om van een kassengebied een bedrijventerrein te mogen maken, is een wijziging van de bestemming nodig. Hiervoor is zowel de medewerking van de provincie als de gemeente nodig. Gemeente Lansingerland heeft geholpen om het proces te versnellen. Mede door de Chrysantenweg op te nemen in de 'Bestuursovereenkomst Ruimtelijke ontwikkelingen Lansingerland'. Zodra de wijziging is doorgevoerd, kan de spreekwoordelijke spa de grond in. "Als alles meezit verwacht ik dat we over 1,5 tot 2 jaar in 3C aan het werk zijn", aldus Marc Houweling.
Bron: Gemeente Lansingerland