Elk jaar wordt wereldwijd ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild, dat is zo'n 30% van de totale productie. Om dit probleem aan te pakken, heeft het Spaanse parlement een wet aangenomen tegen voedselverspilling. Het is de eerste wet in Europa van deze soort.
De wet wil voedselverspilling verminderen om sociale, milieutechnische en economische redenen. Voedselproductie verbruikt namelijk veel water en energie, en er komt veel afval bij kijken. Daarom is het belangrijk om verspilling terug te dringen.
De wet verplicht horecazaken om klanten de mogelijkheid te bieden om overgebleven eten mee te nemen in verpakkingen. Supermarkten moeten hun onverkochte producten doneren aan sociale organisaties. Als dat logistiek niet mogelijk is, moeten de overschotten gebruikt worden voor dierenvoer of biobrandstoffen.
Daarnaast moeten alle bedrijven in de voedselketen plannen opstellen om te voorkomen dat voedsel bij het afval belandt.
De wet stimuleert ook de verkoop van "visueel onaantrekkelijke" groenten en fruit, die er misschien wat minder mooi uitzien, maar nog prima te eten zijn. Zolang deze producten voldoen aan de gezondheidsnormen, moeten supermarkten ze aanbieden. Daarnaast worden winkels aangespoord om seizoensgebonden, lokale, biologische en milieuvriendelijke producten te promoten.
Een ander belangrijk punt is dat voedingsmiddelen met een naderende houdbaarheidsdatum met korting verkocht moeten worden. Zo wordt voorkomen dat producten onnodig worden weggegooid.
Bedrijven die zich niet aan de regels houden, riskeren boetes van €1.000 tot €100.000.
Bron: elpais.com