Eerder dit jaar nam Inagro deel aan een studiebezoek in het kader van RE-Greenhouse, georganiseerd door de Franse partner CTIFL. Gedurende deze driedaagse reis ontdekten ze verschillende innovatieve pilootopstellingen waar hernieuwbare energie een centrale rol speelt in de glastuinbouw. Daarnaast brachten ze internationale onderzoekers samen in meetings om kennis en inzichten uit te wisselen. © Inagro
Afvalwarmte
Het eerste bezoek bracht Inagro naar een 7 hectare groot serrebedrijf dat tomaten teelt. Wat deze site uniek maakt, is het gebruik van afvalwarmte afkomstig van een nabijgelegen intercommunale afvalverwerkingsinstallatie. Meer dan 95% van de benodigde warmte wordt hierdoor duurzaam gegenereerd. De resterende behoefte wordt alleen gedekt door lokale branders tijdens onderhoudswerken. Een uitdaging ter plaatse is het ontbreken van een WKK (warmtekrachtkoppeling) waardoor CO₂ niet kan worden gerecupereerd. Deze CO₂ is cruciaal voor een optimale productiecapaciteit in de serre. Dit wordt echter creatief opgelost door groene CO₂ in te kopen van een lokale coöperatieve biogasinstallatie.
Verwarmings- en ventilatiestrategieën
Bij CTIFL ontdekten ze geavanceerde onderzoekserres waarin verschillende verwarmings- en ventilatiestrategieën worden getest. Het doel: gewassen telen met een lagere energiebehoefte zonder in te boeten op kwaliteit of gezondheid van de planten. Na deze rondleiding was er nog ruimte voor een debat over de ontwikkeling van een selectiewijzer voor hernieuwbare energie in de glastuinbouw.© Inagro
Verwarming door houtvergasser
Een ander voorbeeld van duurzaamheid vonden ze bij een serrebedrijf dat volledig wordt verwarmd met een houtvergasser. Hier wordt afvalhout uit de directe omgeving gebruikt, gaande van vochtig, versnipperd hout (tot 60% vochtgehalte) tot droog hout (minder dan 20% vochtgehalte). Dit systeem verwarmt circulatiewater tot 92°C, dat vervolgens door de serres stroomt om temperatuurzones te creëren die aansluiten bij de specifieke behoeften van de gewassen (van ontkieming tot afharden).
Agrivoltaïcs als bescherming en energiebron
In Zuid-Frankrijk bezochten ze een pilootsite waar agrivoltaïcs (de combinatie van landbouw en zonne-energie) wordt ingezet. De lokale hogeschool test hier toepassingen waarmee planten worden beschermd tegen toenemende temperaturen en waterstress, veroorzaakt door klimaatverandering. Dankzij deze technologie worden bladverbranding en overmatige verdamping verminderd, wordt tot 50% water bespaard én wordt hernieuwbare energie opgewekt. Een voorbeeld van een win-winoplossing.
Bron: Inagro