Terwijl Parijs slaapt, bruist het op de groothandelsmarkt van Rungis. Van 20.00 tot 04.00 uur zijn ook de orderverzamelaars van Halles Paris Sud volop in de weer om restaurants, hotels en bakkerijen in Parijs bij het krieken van de dag te bevoorraden.
"Wij zijn wat je noemt 'half-grossiers'", legt Jérôme Mouysset, operationeel directeur van Halles Paris Sud, uit. "We kopen rechtstreeks pallets met groenten en fruit op de markt van Rungis, slaan ze gekoeld op en stellen vervolgens bestellingen samen voor klanten die zelf geen grote volumes nodig hebben en daarom niet direct bij de groothandel terechtkunnen. Vervolgens leveren we de producten bij hen af."
Fotocredits: Halles Paris Sud
Met een assortiment van meer dan 800 soorten groenten en fruit is het aanbod enorm divers. Voor de paprika is het nog even wachten op het hoogseizoen. "Op dit moment is de vraag nog bescheiden", vertelt Mouysset. "Een paar weken geleden steeg de temperatuur naar 20°C en zagen we direct een piek in de vraag. Maar echt aantrekken zal het pas wanneer restaurants hun menukaarten aanpassen aan het warmere seizoen."
Hoewel de eerste lentegroenten, zoals asperges, al hun intrede doen, zitten we nog in de nasleep van de winter. "Pas wanneer de temperaturen echt stijgen en terrassen weer vollopen, schiet de vraag naar verse producten, zoals paprika's, omhoog. Onze drukste periode begint in april en bereikt een piek in mei, juni, juli en september. Augustus daarentegen is traditioneel rustig vanwege de zomervakantie."
Hoewel de consumptie van deze populaire ratatouillegroente nog niet op volle toeren draait, zijn de prijzen al flink gestegen. "Slecht weer in Spanje heeft de oogst zwaar getroffen, waardoor het aanbod beperkt is", legt Mouysset uit. "Door die schaarste zijn de prijzen ineens omhooggeschoten. Gelukkig lukt het ons, ondanks dat sommige partijen zichtbaar schade hebben geleden, nog steeds om kwalitatief goede paprika's te vinden."
Voor meer informatie:
Jérôme Mouysset
Halles Paris Sud
Tel: +33 (0)1 46 87 34 60
jerome.mouysset@hpsrungis.com