Tholen - Momenteel is de overgang bezig van het winter- naar het lenteseizoen voor de horecagroothandels. Het zonnetje laat zich steeds meer zien en de omschakeling in assortiment begint ook vorm te krijgen. "Als de lente eraan komt, groeit het assortiment. We zijn nu in blijde verwachting van de lamsoren. Als die er over een goede twee weken zijn, is het voorjaar echt losgebarsten", vertelt Atilla Vandenbogaerde van horecagroothandel Atilla Dagvers.
De langere, donkere dagen lijken dan nu toch echt grotendeels achter ons te liggen. "In principe is alles in de winter goed doorgelopen. Alleen toch is het altijd wat minder druk dan in de zomer. Ik denk dat dit overal zo is, dus we hebben de tijd genomen om alles intern te optimaliseren", legt Atilla uit. "We zijn nu dus weer helemaal klaar voor de zomer, dus we zijn blij dat het eindelijk gaat beginnen. We zien inmiddels de asperges alweer terugkomen op de menu's van alle klanten. Daarnaast hebben we daslook, dat we rechtstreeks uit Frankrijk importeren, erwten en tuinbonen. Echt de voorjaarsproducten die hun kop weer op beginnen te steken. Het assortiment is langzaam maar zeker weer aan het uitbreiden en dat zal in de komende maanden alleen maar door blijven gaan."
Zo is de groothandel uit het Vlaamse Deerlijk momenteel ook druk in de asperges. "Daar zijn we wel een beetje later gestart dan anders. Vorig jaar waren we in de laatste week van februari al begonnen. Toen waren ze ook goed van prijs. Nu is het wel opgeschoven, maar begint de verkoop toch goed op te starten. Ze zijn nog altijd redelijk duur vanwege de beperkte volumes, maar langzaam maar zeker begint het te zakken. Voor restaurants is het altijd nog even slikken, maar zij hebben ook wel door dat asperges altijd wel afslaan. Iedereen wil ze toch op het menu hebben en dat zal in de komende weken alleen maar beter gaan lopen. De mensen hebben er weer zin in."
"Daarnaast verkopen we ook een echt Belgisch streekproduct: hopscheuten", gaat hij enthousiast verder. "Dat zie je in Nederland eigenlijk niet, maar bij ons verkoopt dat in deze periode toch zeer goed. Het is een beetje iets vanuit het westen van het land, maar wij zijn ook gelokaliseerd in West-Vlaanderen, dus hier in een straal van 20 minuten hebben we toch een aantal telers die ermee werken. Zij hebben twee uur werk voor 1 kilo hopscheuten. Het is daardoor echt een delicatesse. De betere restaurants wachten er met smart op en gebruiken het graag. Een hopscheut met een gepocheerd eitje en hollandaisesaus is een graag gezien gerecht voor liefhebbers."
De restaurants spelen er, zo stelt Atilla, dan ook op in. "Iedereen wil zich uiteraard onderscheiden met een seizoensmenu. Zij gaan nu eerst met de hopscheuten aan de slag, waarna ze vervolgens omschakelen naar asperges. In de komende maanden wordt het vervolgens beetje bij beetje uitgebreid. Het is voor ons belangrijk om onze klanten te faciliteren zich te onderscheiden door de primeurs aan te bieden. Daar moeten we in mee zijn."
"Opvallend is wel dat de wilde champignons nog altijd verkopen. De vraag wordt wel wat minder, maar toch is het er nog altijd. We hebben genoeg klanten die het nog op het menu hebben staan. Het assortiment is wel wat beperkter, maar cantharellen zijn er nog altijd. Die uit Portugal komen nu en kwalitatief is dat ook dik in orde. Bovendien gaan de zilte groenten ook goed. Zeekool, ijskruid of lamsoren. Alhoewel we daar nog in blijde verwachting van zijn. Als die komen, zijn we echt vertrokken richting de zomer. De eerste zullen over een goede twee weken binnenkomen uit Marokko, waarna ook het Nederlandse aanbod op de markt arriveert. We kijken weer uit naar de komende maanden."
Voor meer informatie:
Atilla Vandenbogaerde
Atilla Dagvers
René De Clercqstraat 2
8540 Deerlijk, België
Tel.: +32 (0)56 71 14 68
info@atilla.be
www.atilla.be