Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: AGF profiteert van nieuwbouw Slachterijen en Markten

In Primeur nummer 21 van 27 februari 1987 in het tweede jaargang van dit vaktijdschrift een reportage over de nieuwbouw van de versmarkt in Brussel.

In Anderlecht: AGF profiteert van nieuwbouw Slachterijen en Markten

Eén van de oudste en drukste markten van België is die van de N.V. Slachthuizen en Markten van Anderlecht. Drie dagen in de week is het daar een voortdurend komen en gaan van honderden handelaren en kopers. In de naaste omgeving hebben tal van grossiers en detaillisten hun nering te danken aan de aanwezigheid van de Slachthuizen en Markten. Kortom, ze zijn niet meer weg te denken uit het economisch leven van de Belgische hoofdstad.

De monumentale toegangspoort van de Slachterijen en Markten in Brussel-Anderlecht

Toen 20 jaar geleden het stadsbestuur met het plan kwam om de Slachthuizen en Markten naar elders te verplaatsen, stuitte dit voornemen dan ook op grote weerstand bij een brede kring van handelaren, winkeliers en consumenten. Het zou niet meer of minder betekenen dan Anderlecht zijn economisch hart ontnemen, zo werd alom betoogd. De tijd heeft de tegenstanders van de verhuizing van de Slachthuizen en Markten van Anderlecht in het ongelijk gesteld. Van een eens met groot verlies werkend overheidsbedrijf jaarlijks 100 miljoen BF maakt de N.V. sinds de overname van de gemeente op 1 januari 1984 weer een winstgevende onderneming, en wel 30 miljoen over 1986.

Verse aanvoer van groenten op de markt in Anderlecht

Privatisering
"Daarmee hebben we duidelijk aangetoond dat we met de privatisering van de Slachthuizen en Markten een juiste beslissing hebben genomen", zegt de heer Carlos Blancke, gedelegeerd bestuurder van de N.V. "Hoewel de exploitatie van het slachthuis onze hoofdactiviteit blijft, ligt het in onze bedoeling daarnaast ook andere dienstverleningen te ontwikkelen. Door de bouw van het nieuwe slachthuiscomplex zal er bijvoorbeeld meer ruimte vrijkomen voor de groenten- en fruitmarkt. Voor deze handel zal ongeveer 40 procent meer overdekte ruimte beschikbaar komen dan op het ogenblik het geval is. We verwachten dat één en ander volgend jaar juni gerealiseerd zal zijn."

Boerkozen
Van oudsher is het marktplein in Anderlecht het middelpunt geweest van de groenten- en fruithandel. Zo'n kleine honderd jaar geleden begonnen de kleine telers, de zogenoemde 'boerkozen', er hun opbrengsten aan de man te brengen. Van lieverlee namen de grossiers die handel over. Momenteel drijft de groenten- en fruitmarkt op een 80-tal groothandelaren die daar op de maandag (vroegmarkt), woensdag- en vrijdagmiddag zaken doen. Een aantal van hen doet dat, wegens gebrek aan overdekte ruimte, nog in de open lucht, maar daar zal, zoals gezegd, volgend jaar na het gereedkomen van het nieuwe abattoir verbetering in komen.

De Slachterijen en Markten van Anderlecht hebben niet over publieke belangstelling te klagen

Bij de omzetting van de Slachthuizen en Markten van een overheidsbedrijf in een N.V. hebben de aandeelhouders een werkkapitaal van 100 miljoen BF ingebracht. In de nieuwbouw en bijbehorende voorzieningen is zo'n 350 miljoen geïnvesteerd. Een flinke steun in de rug is een subsidie van 30 miljoen BF die het landbouwfonds van de E.G. voor dit project in het vooruitzicht heeft gesteld.

De vleesverkopers hebben handen vol werk bij het bedienen van hun klanten

Al met al mag gesteld worden dat eens te meer is bewezen dat het particulier initiatief door bundeling van belanghebbenden en een voortvarend beleid uitnemend in staat is overheidstaken over te nemen. Wie de grote bedrijvigheid op en rond het 8 ha grote terrein van de Slachthuizen en Markten in Anderlecht gade slaat kan zich nauwelijks voorstellen hoe dit kwartier het zonder dit marktgebeuren zou moeten doen. Alle levendigheid en economische samenhang zou er immers verloren gaan. Dankzij de initiatiefnemers van de N.V. Slachthuizen en Markten is Brussel deze teloorgang bespaard gebleven.

Bron: Primeur | Jaargang 2 | Nummer 21 | 27 februari 1987