Wat is de relatie tussen organische stoffen, micro-organismen en plantengroei in een recirculerend teeltsysteem? Dat onderzoekt de meerjarige PPS OSIRES. Later dit jaar moet dat leiden tot een toolbox. Daarmee kunnen telers ontdekken wat het effect is van teeltmaatregelen op de microbiële kwaliteit en het organische-stofgehalte in het (drain)water. "We gaan ook opnieuw proeven doen bij praktijkbedrijven", vertelt onderzoekster Marta Streminska.
"Het is sowieso wenselijk dat telers een scherper zicht krijgen op wat er in het wortelmilieu en het watersysteem gebeurt", zegt Marta Streminska van Wageningen University & Research. "Afhankelijk van de risico's kunnen ingrepen nodig zijn in de waterbehandeling. Binnen de PPS OSIRES verwerven wij samen met KWR en Stichting Control in Food & Flowers (SCFF) nieuwe inzichten in de dynamiek van micro-organismen en organische stof in de zogeheten plantrhizosfeer, groeimediums en watersystemen. Die moet je vertalen in een instrumentarium waarmee telers de vinger aan de pols kunnen houden. Ook moeten er aanbevelingen komen voor het inzetten en optimaliseren van (water)behandeling. Dat zijn randvoorwaarden om op verantwoorde wijze te kunnen blijven recirculeren."
Het project begon in 2022 met verkennend onderzoek op een tomaten- en een phalaenopsiskwekerij. Vanaf oktober 2023 is er vooral gewasgericht onderzoek gedaan in de proefkassen van WUR in Bleiswijk. Binnenkort gaan de onderzoekers opnieuw de kas in om metingen te verrichten en meetinstrumenten voor de beoogde toolbox toe te passen in praktijksituaties. Het verschil met de bemonsteringen in de eerste fase is dat nu een biostimulant meegegeven wordt aan een deel van de planten in de kas. "Wij willen graag weten of we de effecten van biostimulanten op het microbioom en/of de organische-stofkwaliteit zoals gemeten in de kasproeven bij WUR, ook op praktijkniveau kunnen meten."
Bron: Glastuinbouw Waterproof