Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japanse aubergines in Andalusië

De Japanse aubergine, een nicheproduct, wordt pas sinds minder dan tien jaar geteeld in de Spaanse provincies Almería en Granada. Deze langwerpige aubergine vraagt veel aandacht in de teelt. Slechts een klein aantal telers waagt zich eraan, maar de resultaten zijn veelbelovend.

Alejandra Martín Rodríguez teelt 3.000 vierkante meter Japanse aubergines en heeft zelfs uitbreidingsplannen. Ze zet de groente af via Unica Group en de coöperatie Grupo SCA.

De langwerpige aubergine is vooral bestemd voor export en trekt steeds meer belangstelling op culinaire evenementen, zoals het Internationale Congres voor Groene Gastronomie. De teelt is veeleisend en vereist nauwkeurige controle van temperatuur, vochtigheid en licht. Inmaculada Muros van Grupo SCA benadrukt het belang van voldoende irrigatie en zorgvuldige snoei om een goede balans tussen bladgroei en vruchtontwikkeling te behouden.

De smaak van de Japanse aubergine, afkomstig uit Azië, is zoeter en minder bitter dan die van de traditionele variant. De schil bevat anthocyanen met antioxidante eigenschappen. Muros adviseert om de groente gekookt te eten, omdat ze colamine bevat, een stof die na verhitting onschadelijk is.

Aan de kust van Granada neemt de teelt gestaag toe. Sommige planten staan nog in bloei. Het teeltseizoen duurt negen tot tien maanden, van september tot juni of juli. In het voorjaar, wanneer er meer licht is, versnelt de oogst.

De precieze marktwaarde van de Japanse aubergine is niet bekend, maar omdat het een exclusief product is met een beperkte afzet, wordt verwacht dat de prijs hoog ligt. De familie Martín Rodríguez teelt daarnaast ook komkommers, gele pepers, watermeloenen en paprika's.

Bron: diariodealmeria.es