Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Slim opschalen is belangrijker dan groot beginnen"

"De grootste fout die veel vertical farms maken is proberen het wiel opnieuw uit te vinden", zegt Wessel van Paassen, managing director van Green Simplicity. "Ze beginnen met ambitieuze plannen, maar lopen dan tegen problemen aan omdat ze alles zelf proberen te bouwen. Wij pakken het anders aan. Wij werken met wat zich al bewezen heeft te werken en maken het beter."

Green Simplicity richt zich als techniekleverancier op kant-en-klare oplossingen voor vertical farming. In plaats van telers te laten worstelen met het samenstellen van systemen voor belichting, irrigatie en klimaatregeling, levert het bedrijf volledig geïntegreerde opstellingen die schaalbaar, energiezuinig en kosteneffectief zijn. Hun laatste project in België is een vertical farm van 1.030 vierkante meter.

© Green Simplicity
Waarom flexibiliteit belangrijk is

"Dit teeltbedrijf is ontworpen om flexibel te zijn," legt Van Paassen uit over het Belgische project. "Het is gebouwd in een kasconstructie met een sandwichdak. Dit type constructie is betaalbaar, eenvoudig te bouwen en schaalbaar. Het stelt ons in staat om onze technologie te integreren in een ruimte die later kan worden uitgebreid."

De vertical farm bestaat uit vier teeltlagen en is opgezet voor zowel weefselkweekvermeerdering als de productie van microgroenten. Wat deze faciliteit bijzonder maakt, is hoe het omgaat met meerdere plantensoorten in dezelfde ruimte.

"Normaal gesproken heb je aparte ruimtes nodig voor verschillende gewassen omdat ze verschillende vochtigheidsniveaus nodig hebben," zegt van Paassen. "Maar met ons systeem kunnen we de verdamping op niveau regelen, wat betekent dat verschillende gewassen samen in dezelfde omgeving kunnen worden geteeld zonder verlies van efficiëntie."

Waarom veel vertical farms moeite hebben met schaalvergroting
"De meeste vertical farms die in de loop der jaren zijn mislukt, deden dat omdat ze hun eigen systemen vanaf nul probeerden op te bouwen," zegt van Paassen. "Ze kochten belichting van het ene bedrijf, klimaatregeling van een ander, irrigatie van ergens anders, en verwachtten dat het allemaal naadloos samen zou werken. Zo bouw je een teeltbedrijf niet op."

Een van de grootste problemen, legt hij uit, is dat vertical farms vaak proberen eigen technologie te ontwikkelen, terwijl er al bewezen oplossingen bestaan. "Je ziet geen tomatentelers die hun eigen irrigatiesystemen ontwerpen. Ze kopen er een die werkt. Maar in vertical farming staan bedrijven er vaak op om iets nieuws te ontwikkelen, wat alleen maar onnodige kosten en vertragingen met zich meebrengt."

Green Simplicity kiest de tegenovergestelde benadering en biedt een compleet, gebruiksklaar systeem dat alles vanaf dag één integreert. "Het neemt al het giswerk weg en stelt telers in staat zich te richten op productie in plaats van op het oplossen van problemen met technologie."


Foto geleverd door Green Simplicity

Hoe de technologie het verschil maakt
"Onze focus ligt altijd op het ontwerpen van technologie die de groei van planten verbetert, in plaats van alleen maar functies toe te voegen om het toevoegen", zegt Van Paassen. "Daarom hebben we een belichting ontwikkeld waarmee we de intensiteit en het spectrum kunnen afstemmen op wat de planten werkelijk nodig hebben."

Met het tweekanaals dimbare LED-belichtingssysteem van Green Simplicity kunnen telers blauw, rood en wit licht afzonderlijk instellen. "Met deze opstelling kunnen we het lichtspectrum en de intensiteit voor elk gewas nauwkeurig afstellen, wat de groei verbetert en tegelijkertijd het energieverbruik verlaagt."

Klimaatbeheersing is een ander belangrijk aandachtspunt. "We hebben een luchtbehandelingskast gebouwd met geïntegreerde warmtepompen, wat het systeem extreem energiezuinig maakt. Door een kruisstroom-warmtewisselaar te integreren en buitenlucht te gebruiken om de faciliteit te koelen, kunnen we het klimaatgerelateerde energieverbruik drastisch verminderen in vergelijking met conventionele klimaatsystemen."

CO₂ wordt ook zorgvuldig beheerd. "De CO₂ wordt geïnjecteerd in de luchtbehandelingskast, gemengd door de ventilatoren en vervolgens gelijkmatig boven het gewas de ruimte ingeblazen", legt hij uit. "Dit zorgt ervoor dat elke plant de juiste hoeveelheid krijgt zonder verspilling."



Waarom samenwerking belangrijk is

Van Paassen gelooft dat geen enkel bedrijf de perfecte vertical farm alleen kan bouwen. "Daarom zijn we onderdeel van GreenV," zegt hij. "Binnen GreenV kunnen we nauw samenwerken met bedrijven als HT Verboom (intern transport) en Stolze (irrigatie en elektrische installatie). Door de verschillende aspecten van de systemen samen te ontwerpen en te integreren, kunnen we ervoor zorgen dat alles als één geheel werkt, terwijl we binnen onze eigen expertisegebieden blijven."

"Onze klanten hoeven geen tijd te verspillen aan het uitzoeken hoe ze verschillende systemen met elkaar moeten verbinden, dat hebben wij al voor ze gedaan. Ze krijgen een oplossing die vanaf dag één gebruiksklaar is."

Slim opschalen om kosten te besparen
Een van de grootste toetredingsdrempels voor vertical farming zijn de kosten. "Slim opschalen is belangrijker dan groot beginnen. Veel mensen gaan ervan uit dat ze vooraf een enorme investering moeten doen, maar het is vaak beter om te beginnen met een goed ontworpen kleiner systeem en later uit te breiden."

Het Belgische project is hier een goed voorbeeld van. "De teler kan naar behoefte extra kamers toevoegen. Alles is zo ontworpen dat het repliceerbaar is, dus ze kunnen gemakkelijk opschalen."

Wat de toekomst brengt
"De bedrijven die zullen overleven in vertical farming zijn degenen die zich richten op efficiëntie en schaalbaarheid, niet alleen op technologie. We hebben te veel teeltbedrijven zien falen omdat ze te veel hebben geïnvesteerd in experimentele systemen die geen resultaten opleveren. Ons doel is om telers te helpen beginnen met een systeem dat werkt en van daaruit verder op te schalen."

"Onze faciliteit van 4.000 vierkante meter in de VS is een geweldig voorbeeld van hoe dit model internationaal kan werken", besluit Van Paasen. "We ontwikkelen ook nieuwe vermeerderingsfaciliteiten in Nederland en kijken hoe vertical farming gebruikt kan worden voor de productie van tulpen."

Voor meer informatie:
Green Simplicity B.V.
wessel@greensimplicity.com
www.greensimplicity.com