Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede oevervegetatie langs foliebekken belangrijk voor goede kwaliteit water

Steeds meer landbouwers investeren in foliebekkens om water op te vangen. Zulke foliebekkens zijn vaak vrij omvangrijk en binnen het Interreg project Aquatuur willen onderzoekers hun impact nagaan op de directe omgeving.



Projectpartner Inagro focust daarbij op drie zaken: (i) de impact van foliebekkens op de lokale biodiversiteit, (ii) de vraag of ecologische maatregelen die impact verzachten of (iii) verbeteren mocht de impact negatief blijken. Daarbij zorgen onderzoekers er uiteraard voor dat het foliebekken niet moet inboeten aan functionaliteit.

In West-Vlaanderen brachten ze op tien foliebekkens verschillende aanpassingen aan om te zien welke oplossingen het beste werken. Zo werden op elk van die tien foliebekkens twee soorten uitloopmatten geplaatst om dieren een uitweg te bieden zodat ze niet verdrinken ondanks de steile wanden. Daarnaast werden op drie bekkens drijvende planteneilanden van 2 m² geïnstalleerd, met daarop zes soorten water- en moerasplanten die een veilige rustplaats bieden voor verschillende diersoorten. Het is uitdagend om de planteneilanden (i) zo te verankeren dat ze meebewegen met de waterstand, (ii) niet aantrekkelijk zijn voor groot waterwild zoals ganzen en (iii) dat de waterplanten zich niet door het hele bekken verspreiden.

Voorlopige conclusies
Dit onderzoek naar de impact van ecologische maatregelen startte in 2024 en zal twee jaar duren. Na 1 jaar is er een voorlopig verslag gemaakt. Hieruit blijkt dat de waterkwaliteit in de foliebekkens over het algemeen slecht tot matig is, behalve in een bekkensysteem met goed ontwikkelde oevervegetatie. Dit benadrukt het belang van water- en oeverplanten voor een betere ecologische kwaliteit.

Vlotters met planten kunnen een alternatief zijn voor natuurlijke oevers, maar hun effectiviteit hangt af van voldoende plantendichtheid. Uitloopmatten worden gebruikt door vogels, maar het effect van uitloopplanken is nog niet aangetoond. Veiligheidsmaatregelen kunnen belangrijk zijn om verdrinking van dieren te voorkomen.
Foliebekkens trekken insecten aan, wat ze een aantrekkelijke jachtlocatie maakt voor vleermuizen en mogelijk ook vogels zoals de Dodaars. Dit kan bijdragen aan een ecologisch waardevolle omgeving.

Lees hier het tussentijds rapport

Publicatiedatum: