Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ondanks natte winter ziet seizoen er veelbelovend uit voor Label Rouge aardbei"

De officiële aftrap van het seizoen voor de Label Rouge aardbei uit het Franse departement Lot-et-Garonne vond plaats op de SIA 2025, met als speciale ambassadeur patissier Noémie Honiat, finaliste van Top Chef. De sector laat opnieuw groei zien: in 2024 werd door 100 telers 557 ton Label Rouge aardbeien geoogst. Dit is 510 ton meer dan in 2022. De vooruitzichten voor 2025 zijn eveneens gunstig.


De Label Rouge aardbeien in de Parijse metro- en treinstations

Prijzen blijven stabiel
De brancheorganisatie die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking en promotie van de Label Rouge aardbei (Aiflg) maakte deze week bekend dat de eerste ladingen uit de regio zijn verzonden. De vier kenmerkende rassen – Gariguette, Ciflorette, Charlotte en Mariguette – liggen binnenkort weer in de schappen. Ruim 80% van deze aardbeien wordt via supermarkten verkocht.

Ondanks een natte winter ziet de sector het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. "De oogst neemt toe en de kwaliteit blijft hoog", aldus de organisatie. Het merendeel van de aardbeien wordt op substraat geteeld, wat zorgt voor betere bescherming tegen weersinvloeden zoals vorst, hagel en overmatige regenval. Dit teeltsysteem stelt telers in staat om de groeiomstandigheden beter te beheersen en een constante kwaliteit te garanderen. De zonnige, koele dagen in januari hebben bovendien bijgedragen aan een goede ontwikkeling van de planten, wat de smaak en kwaliteit van de komende oogst ten goede komt.

"De prijzen zouden dit seizoen stabiel moeten blijven met een gemiddelde tussen de €12 en €18 per kilo. Voor een tray van 250 gram betekent dit een verkoopprijs van ongeveer €3 tot €6."

Strenge kwaliteitsnormen
De Label Rouge aardbei voldoet aan strikte specificaties met 49 kwaliteitscriteria, onder meer wat betreft zoetheid, kleur, maatvoering en smaak. Het label erkent en beschermt traditioneel vakmanschap dat gedragen wordt door 100 telers uit Lot-et-Garonne en Dordogne, een historisch belangrijk gebied voor de Franse aardbeienteelt. In 2024 werd er op 500 hectare 557 ton aardbeien met het Label Rouge certificaat geteeld, goed voor een omzet van €90 miljoen en werkgelegenheid voor 3.000 mensen in de sector.

Fotocredits: ©AIFLG – Fraise Label Rouge

Voor meer informatie:
Fraise Label Rouge
Agropole Innovation
BP 222
47931 Agen Cedex 9 (Frankrijk)
Tel: +33 (0)5 53 77 22 08
contact@aiflg.fr
contact@fraiselabelrouge.fr
fraiselabelrouge.fr