Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Neem consumenten serieus bij omschakeling naar duurzamer voedingspatroon"

Consumenten willen graag stappen zetten naar een gezonder en duurzamer eetpatroon. Maar ze vinden het lastig om die omschakeling te maken. Dit komt naar voren uit het burgerpanel duurzame eiwitconsumptie. De Consumentenbond roept overheid en bedrijfsleven op om aan de slag te gaan met de oplossingen die het burgerpanel voorstelt.

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) organiseerde het burgerpanel duurzame eiwitconsumptie in samenwerking met de Consumentenbond. Een representatieve groep Nederlanders dacht met elkaar na over hoe consumenten in Nederland minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten kunnen consumeren.

Het panel bestond uit 80 burgers, verdeeld over 4 groepen (West, Oost, Noord en Zuid-Nederland). Elke groep kwam 3 keer bij elkaar en werkte in de laatste sessie oplossingsrichtingen uit. Daarna koos een afvaardiging van de groepen de 3 beste oplossingen. 30 januari 2025 overhandigden de panelleden hun eindrapport aan Secretaris Generaal Jan-Kees Goet (LVVN).

Aanbevelingen burgerpanel
De volgende aanbevelingen kregen de meeste stemmen van het burgerpanel:

  • Maak plantaardige producten aantrekkelijker door prijsregulering door de overheid. Bijvoorbeeld het afschaffen van btw op groente en fruit.
  • Geef heldere, eerlijke informatie over ingrediënten op verpakkingen om consumentenbewustzijn te vergroten.
  • Bied inspiratie via proeverijen: introductie van gezonde, plantaardige producten via supermarkten, scholen en evenementen.
  • De panelleden voelen zich ook zelf verantwoordelijk voor een duurzaam voedselsysteem. Maar geven aan dat structurele veranderingen vooral van grotere partijen moeten komen.

Sleutelrol voor overheid en supermarkten
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "De meeste panelleden waren zich bewust van de voordelen van minder vlees eten. Voor klimaat, milieu en gezondheid. En ze waren het erover eens dat gedragsverandering haalbaar is. De deelnemers zien hierin een sleutelrol weggelegd voor overheid en supermarkten, ondersteund door media en onderwijs. De aanbevelingen van burgers verdienen dan ook een prominente plaats in het Kamerdebat over landbouw, klimaat en voedsel van 6 maart 2025."

Bron: Consumentenbond

Publicatiedatum: