Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

11% GLB-budget Vlaanderen naar glastuinbouw

De GLB-hervorming van 2023 heeft voor een opvallende herverdeling van steun gezorgd, met voordelen voor jonge landbouwers en kleinere bedrijven. Dat blijkt uit analyses van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, deelt VILT. In 2023 ontving de 20 procent landbouwbedrijven die de meeste rechtstreekse steun kregen, samen 50,5 procent van het totale steunbedrag. In 2022 was dit nog 57,3 procent. Daarnaast nam het aandeel van het GLB-budget voor jonge landbouwers met vier procent toe, goed voor 35 procent van de totale betalingen.

Het grootste aandeel van het Vlaamse GLB-budget (22%) gaat naar gespecialiseerd melkveebedrijven die heel vaak grondgebonden zijn. Daarna volgen akkerbouw met 17 procent, glastuinbouw groenten met 11 procent en vleesvee met 10 procent. Akkerbouw staat op één wat betreft het aantal bedrijven dat steun ontvangt. Het gaat om 25 procent van het totale aantal bedrijven dat steun krijgt. Daarna volgen melkvee en vleesvee. Glastuinbouwers krijgen dan weer het grootste steunbedrag per bedrijf, vooral via de GMO groenten en fruit en het VLIF.