Tholen - Waar de meeste bedrijven streven naar massaproductie, efficiëntie en lage kosten, is er bij PUURgroenten alleen plek voor puurheid – en die groeit. Han Lammers, die samen met zijn vrouw Saskia in 2012 startte met een innovatieve teelt van eetbare bloemen, kruiden en groenten in vijvers, verrast chefs en thuiskoks wereldwijd met een groeiende reeks verse en ambachtelijke kant-en-klaarproducten.
Van kleine zaden tot een groot en uniek assortiment
PUURgroenten is begonnen met een eenvoudige visie: de pure smaak en kwaliteit van eetbare bloemen, groenten en kruiden met eigen handen tot leven brengen. Midden tussen de kasgroentengiganten en grote sierteeltbedrijven in het Noord-Hollandse Middenmeer telen zij op vijvers een alsmaar groeiend assortiment kruiden, mini-, micro- en zilte groenten en eetbare bloemen. "Wij hebben 12 jaar moeten vechten en met veel eigenwijsheid onze weg moeten vinden. We wilden het altijd zelf doen, met zo min mogelijk tussenpersonen, zodat wij als eerste de controle hebben over de kwaliteit, van zaaien tot de ambachtelijke verwerking van onze producten," vertelt Han.
Huisgemaakt bloemenlimonade
Het resultaat is een indrukwekkend assortiment. Naast verse producten – zoals meer dan 120 variëteiten eetbare bloemen – produceert PUURgroenten een breed scala aan ambachtelijke oliën, kruidenmengsels en, sinds corona, ook foodboxen. Han: "Wij hebben zo'n 300 verse producten en daarnaast ongeveer 35 kant-en-klare producten."
Unieke benadering
Met kant-en-klaar, ofwel mise-en-place, streven Han en Saskia ernaar om het de chefs zo makkelijk mogelijk te maken zonder in te leveren op smaak. "Of het nu gaat om intens gearomatiseerde oliën of combinaties van gedroogde kruiden met Maldon-zout, elk product draagt de stempel van ambacht en passie. We hebben geen professionele stoomkokers of grote machines – alles gebeurt in kleine batches. Dat geeft een veel intensere smaak, want we gaan voor 50% of meer pure ingrediënten. En ja, dat vraagt wel wat meer aandacht en tijd, maar dat is precies waar onze klanten op vertrouwen."
Hoewel de ambachtelijke aanpak hogere kosten en een complexer logistiek systeem met zich meebrengt, vinden de chef-koks en thuiskoks deze investering meer dan waard. "Onze producten spreken voor zich. Een chef die eenmaal de intense, authentieke smaak heeft ontdekt, blijft keer op keer bij ons terugkomen," aldus Han.
PUURgroenten heeft een unieke positie in de markt. Er zijn nauwelijks concurrenten, omdat die zich specialiseren en daarin vaak zoeken naar efficiëntie en opbrengstmaximalisatie. PUURgroenten heeft juist een heel breed assortiment en onderscheidt zich in smaak. Zelfs concullega's geven dat toe, weet Han via een bevriende chef.
Onderscheid in smaak is minder makkelijk met producten uit de natuur zelf. In het seizoen zijn er wildplukkers die de markt op gaan. "Zij kunnen tegen lage prijzen werken, omdat ze praktisch geen kostprijs hebben. Wildplukkers plukken zomaar wat uit het veld en daar heb je geen grip op. Je weet eigenlijk niet wat er met het product is gebeurd. Wij kunnen dat soort onzekerheid niet accepteren. Bij ons staan alle producten onder controle – we werken met GlobalG.A.P., voeren jaarlijkse audits uit en zorgen dat er geen restanten van gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn." Voor veel chefs en andere veeleisende klanten is het juist essentieel te weten waar hun ingrediënten vandaan komen en dat deze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.
Innovatie en samenwerking als drijvende kracht
Ondanks de uitdagingen van een divers productaanbod en de hoge verwachtingen van de klanten, blijft innovatie centraal staan in het ondernemerschap van PUURgroenten. "Wij zitten altijd te broeden op iets nieuws. Er komt van allerlei kanten input binnen. Elke nieuwe vraag van een chef of de feedback van een klant is een prikkel om iets nieuws te ontwikkelen," aldus Han. Het vermogen om flexibel en proactief in te spelen op de veranderende markt is een belangrijk onderdeel van de identiteit van PUURgroenten en een sleutel tot hun succes. "Onze klanten kiezen voor ons, omdat we garant staan voor pure kwaliteit en omdat we telkens weer iets unieks kunnen bieden."
Organische groei
Het is overigens niet zo dat alleen de culinaire elite met producten van PUURgroenten werkt. Het assortiment is aantrekkelijk voor zowel professionals als hobbyisten. De klanten variëren van high-end restaurants in Abu Dhabi tot lokale eetcafés en thuiskoks. PUURgroenten staat niet op beurzen, daar is geen tijd voor, en er is geen speciaal verkoopteam. Klanten komen organisch binnen. In toprestaurants – zo hebben zij inmiddels zelfs 3-sterrenrestaurants in Duitsland als vaste afnemers – maken stagiaires en sous-chefs kennis met PUURgroenten. Wanneer deze chefs later voor zichzelf beginnen of bij een ander restaurant gaan werken, willen ze zelf werken met PUURgroenten of overtuigen zij hun nieuwe chef daarvan.
De thuiskok komt via de webshop bij PUURgroenten terecht. "Steeds meer consumenten willen experimenteren in de keuken en zijn op zoek naar bijzondere ingrediënten. Zij vormen een steeds belangrijkere afzetgroep," aldus Han.
Olie met smaak is gemak voor de chef
Horeca onder druk
Han geeft een genuanceerd beeld van de huidige situatie in de horeca. Volgens hem is het een periode waarin zowel uitdagingen als kansen zichtbaar zijn. "Bij sommige klanten merk je dat ze nog steeds de nasleep van corona voelen, vooral met de schuldenlast en de voortdurende personeelstekorten. Dat zet natuurlijk druk op de zaken." Tegelijkertijd ziet hij ook positieve ontwikkelingen: "Je ziet altijd weer nieuwe, jonge ondernemers opstaan. Nieuwe restaurants starten met frisse ideeën en ambitie." Ondanks de druk blijft de markt volop in beweging, net als PUURgroenten.
Flower confetti is een hardloper
Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Puurgroenten
Kolhornerweg 4A
1775 PN Middenmeer
Tel: +31(0)6-24529860
nfo@puurgroenten.com
www.puurgroenten.com